Watergroep zoekt geschikt terrein voor een onthardingsinstallatie

Watergroep zoekt geschikt terrein voor een onthardingsinstallatie

Foto: fhw

Tienen / Hoegaarden - Bart Dusart (CD&V), gemeenteraadslid in Boutersem, deelt mee dat De Watergroep werkt aan de ontharding van drinkwater in Boutersem, Tienen, Lubbeek en Hoegaarden.

De watermaatschappij overweegt nu toch het harde leidingwater te gaan ontkalken. De intercommunale watermaatschappij voor Zoutleeuw en omgeving (nu gefuseerd) deed dat al eerder. Boutersem, Tienen, Lubbeek en Hoegaarden zullen samen aan bod komen, zodra een installatie kan worden gebouwd. Dussart vernam dat De Watergroep een geschikt terrein zoekt voor de bouw van de installatie. Hij hoort dat het effect daarvan voelbaar zal zijn vanaf  2024.

De Watergroep wil op termijn 45 procent van het water dat ze levert ontharden. Hiervoor zijn in totaal een 20-tal installaties nodig in gebieden waar het leidingwater kalkrijk is. In Vlaams-Brabant zijn onthardingsinstallaties in dienst in Haasrode en Zoutleeuw. De komende jaren staan er nog vijf onthardingsprojecten in de provincie op de planning. De bouw in de Tiense regio kan aanvangen in of na 2022.

In Hoegaarden behoort het nu geleverde drinkwater tot de hardste soort (31.5 tot 49.3 Franse graden). In Goetsenhoven, Hakendover, enz. is het soms nog harder. in Oorbeek en Kumtich blijft het onder de 39 graden. In Bunsbeek bijvoorbeeld (water uit Zoutleeuw) bedraagt dat nog 21 graden en in Ezemaal 18. Wie zachter water krijgt hoeft geen kosten te maken voor indivduele ontharding en ziet zijn huishoudtoestellen langer meegaan. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio