Veertig jaar geleden: de eerste aansluiting op aardgas

Veertig jaar geleden: de eerste aansluiting op aardgas

Aardgas betekende het einde voor de kolenboer. Foto: limburgsmuseum.wordpress.com/seniorplaza

Hoegaarden - In december 1979 werd de gasleiding gelegd tussen Tienen en Hoegaarden. Na nieuwjaar begon de inleiding in woningen van centrum Hoegaarden.

Tienen was van oudsher aangesloten op "stadsgas". De gasfabriek lag op de hoek van de Leopoldvest en de Slachthuisstraat, een terrein dat om die reden de komende tijd nog dient te worden gesaneerd. Op 7 december 1979 kondigde Het Nieuwsblad een omwenteling aan: de deelgemeenten van Tienen en ook Hoegaarden zouden aansluiten op aardgas. "In deze zuidoosthoek van Vlaams-Brabant is dat de eerste uitbreiding van de aardgasbedeling sedert Tienen, meer dan twintig jaar geleden, aansloot op het stadsgas."

Op dat moment was al begonnen met de aansluiting van huizen in Nieuw Overlaar. Die winter werd gewerkt aan de leiding in Groot-Overlaar tot aan de autowegbrug. Begin 1979 had de gemeente Hoegaarden beslist aan te sluiten bij de intercommunale Asvergaz. Daardoor konden in 1980 leidingen worden gelegd in Stationsstraat, Ourystraat, Doelstraat, Putzeystraat, Gemeenteplein, Tiensestraat. Het gas werd aangevoerd, via nieuw middendrukstation aan de Getestraat in Tienen, door Rommersom, richting oud-station in Hoegaarden.

In onze regio werd aardgas uit Groningen gebruikt. De komende jaren wordt daar de productie stopgezet en worden klanten in Kempen en Brabant overgeschakeld op "rijker" gas van elders. Dat vergt een aanpassing, soms een vervanging, van toestellen in huis. Voor Hoegaarden, Meldert en Outgaarden is de omschakeling voorzien in 2026. Het gaat respectievelijk om 1.856, 221 en 243 aansluitingen. Gemeenten zoals Landen, Linter, Glabbeek... zijn al omgeschakeld. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio