Maar volgens Ine Tombeur (N-VA) behoort Glabbeek nu eenmaal tot het gebied van de zorgraad ELZOH

Gemeente blijft in Zorgregio Zuid-Hageland, niet van zorgraad ELZOH

Gemeente blijft in Zorgregio Zuid-Hageland, niet van zorgraad ELZOH

Zorgraad ELZOH werd begin december opgericht. Foto: mmv

Tienen / Glabbeek - De gemeenteraad van Glabbeek heeft beslist dat de gemeente blijft deel uitmaken van de Zorgregio Zuid-Hageland, maar niet van de Zorgraad en het bestuur. Maar Tiens schepen van Mensen Ine Tombeur (N-VA) is het niet eens met de commentaren van burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

De gemeenteraad van Glabbeek heeft beslist dat de gemeente blijft deel uitmaken van de Zorgregio Zuid-Hageland, maar niet van de Zorgraad en het bestuur. Het schepencollege heeft zich verzet tegen de uitkeringen van de vergoedingen voor de vergaderingen van mandatarissen. “De werkingssubsidie voor administratieve ondersteuning van de Zorgregio bedraagt 30.000 euro per jaar, maar de helft daarvan gaat naar zitpenningen van de bestuursleden”, vertelt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). “Dat vinden wij abnormaal veel. Ieder bestuurslid ontvangt 75 euro per zitting. Er zijn twintig leden die bovendien niet eens op een democratische wijze zijn verkozen. Het gebeurde door een handopsteking. Wij doen niet mee aan een dergelijke praatbarak. We kunnen enkel akkoord gaan met de verplaatsingsvergoeding.” Glabbeek blijft wel lid van de Zorgregio, samen met Tienen, Landen, Hoegaarden, Kortenaken, Linter, Zoutleeuw, Boutersem en Geetbets. Hiermee laat men eerstelijns verzorgers, sociale diensten, mantelzorgers en hulpverleners beter samenwerken. Reekmans noemde de vorming van een Zorgregio: “Een kaakslag voor de vrijwillige hulpverleners die zich in hun werk niet geapprecieerd zullen voelen.” 

God mag het weten

De uitlatingen van burgemeester Reekmans kunnen niet op veel begrip van Tiens schepen van Mensen Ine Tombeur (N-VA) rekenen. "Waar hij die bedragen vandaan haalt: God mag het weten", vertelt Ine Tombeur. "Het bedrag van de werkingssubsidies klopt gewoon niet. We krijgen een subsidie waarvoor een bepaald deel naar personeelskost moet gaan, maar dan nog blijft er meer dan 50.000 euro over. Overigens is er binnen de zorgraad beslist dat er 'een vergoeding' komt. Waar hij die zitpenning van 75 euro vandaan haalt, weet ik niet, dit is nog nergens beslist. De samenstelling van de zorgregio's is door Vlaanderen goedgekeurd, dus Glabbeek hoort tot het gebied van ELZOH, of het dat nu wil of niet." Dat de zorgraad een praatbarak wordt genoemd, stuit schepen Tombeur tegen de borst. "Dat is een kaakslag voor iedereen die zich hierbinnen engageert. Net door mensen uit de welzijns- en gezondheidssector, de zorg- en ondersteuningsnood en de lokale besturen te laten samenwerken, kan de eerstelijnszorg efficiënter worden. We hebben een beleidsplan met vier concrete prioriteiten en duidelijke acties."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio