Dakpannen en vloer van bijna tweeduizend jaar oud

Tienen-Hoegaarden met opgave van Romeinse vondsten. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - In zaal Grand Cru van het gemeentehuis is tijdens de kantooruren een (kleine) tentoonstelling te zien over de Romeinse opgravingen.

De regionale erfgoeddienst Portiva, de gemeente en vzw Hoegaardes Erfgoed verzamelden enige elementen van de opgravingen uit de periode 1981-82. Het gaat om Romeinse villa's in het Kluisveld, de Blotenberg (Schoor) en de Goudberg (Overlaar). Op die laatste plaats is nadien nog een twee onderzoek uitgevoerd tijdens de aanleg van de spoorlijn. De gevonden objecten, intacte muren van kelders, stookplaatsen, enz., gaan terug tot vijftig en 250 jaar na Christus.

Portiva heeft een deel van de vloer uit de stookplaats van de Blotenberg gereinigd en herschikt. Hij is gemaakt met resten van dakpannen. Dat is van De Polder overgebracht naar zaal Grand Cru. Hoegaards Erfgoed haalde scherven, ijzeren nagels en intacte dakpannen uit het depot. Metalen voorwerpen, schalen en kruiken - quasi intact - zijn elders opgeborgen en nog niet tentoongesteld. In de tentoonstelling geven grote panelen wel aan waar in de regio grafheuvels en gebouwen getuigen van de Romeinse aanwezigheid. Landbouwers blijken heel vroeg de vruchtbare leemstreek te hebben ontgonnen.

Na de campagnes onder leiding van Marc Meurrens in de jaren tachtig zijn nog andere teams aan het werk geweest (in Bierbeek, Sluizen, Tienen...). De vondsten in het Grijpenveld vonden hun neerslag in de tentoonstelling in het Tiense stadsmuseum. Binnen de lopende ruilverkaveling zijn nog villa's blootgelegd in Oorbeek en Kumtich. Vorig jaar is nog een villa opgegraven in Meer (Meldert). Mogelijk zijn resultaten daarvan te zien tijdens de nationale Archeologische Dagen van eind mei. Het Davidsfonds overweegt een initiatief daarrond.

De erfgoedienst van de gemeente heeft een folder ter beschikking gelegd bij de tentoonstelling.  

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio