In Meldert: van de tram naar de dorsmachine en het studentenkot

Hoegaarden - Maurits Hermans (91) en Denise Godefridi (89) vierden in Meldert hun platina huwelijk. Een leven met veel opvallende stielen.

Denise, uit Meldert, had eerder op het kasteel in eigen dorp gewerkt. Maar in '50 was ze in dienst in Opvelp en daar leerde ze er haar man Maurits kennen. Ze trouwden zeventig jaar geleden in Opvelp. Ze verhuisden meteen naar Brussel. Maurice was er de zeven volgende jaren tramconducteur. Daarna nam hij de zaak van haar vader, loonwerker in de landbouw, over. De loodsen met dorsmachines, en lager pikdorsers, bietenrooiers en dies meer, bevond zich bovenaan de Waversesteenweg, tegenover het tramstation.

Vader Mil Godefridi was het bedrijf daar begonnen samen met zijn gelijknamige neef (die nadien een tweede bedrijf opzette in Altenaken). Mil was de opvolger van "de rode Struyf". De loonwerken evolueerden echter. Er waren steeds minder boeren. In Meldert blijven er trouwens maar zeven meer over: Denis en Louis Theunis, Hervé Dehennin,  Ronny Beulekens, Jan Vanhulst, hoeve Minot en hoeve Hendrickx, in Babelom. 

Na twaalf jaar deed het echtpaar de pikdorsers aan de kant. Het was toen 1970 en ze kochten een huis aan de Henri Regastraat, ruggelings tegen de gevangenis, in Leuven. Denise fungeerde er achttien als kotmadam voor veertien studenten, steeds jongens. Maurits ging voor evenveel jaar als mechanieker werken bij Interleuven. Hij ging met pensioen in 1988. Dat jaar verhuisden ze naar hun nieuwbouw in Meldert, aan de Hoelenberg. Daar kwam het schepencollege hen feliciteren, mede namens de koning en de koningin. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio