Burgemeester doet een beroep op regering voor bestrijding leegstand

Burgemeester doet een beroep op regering voor bestrijding leegstand

Katrien Partyka. Foto: rr

Tienen - Katrien Partyka (CD&V), volksvertegenwoordiger en burgemeester van Tienen, vindt dat de Vlaamse overheid de steden te hulp moet schieten om de leegstand in stadscentra tegen te gaan.

Partyka pleit voor nieuwe regels voor ruimtelijke ordening die beter aangepast zijn aan de huidige tijdsgeest. Minister Hilde Crevits (CD&V) wil in overleg met de ondernemersorganisaties en de Verenging van Vlaamse Steden en Gemeenten het decreet Lokaal handelsvestigingsbeleid evalueren.

In steeds meer stadscentra verdwijnen kleine winkels en komen panden leeg te staan, vervanging wordt amper gevonden. In tien jaar zijn er in ons land 12.500 winkels verdwenen, zo schreef handelsfederatie Comeos. Heel wat stadsbesturen worstelen hiermee en weten niet wat ze met die leegstand aan moeten vangen.

Katrien Partyka zei in De Wereld Vandaag op Radio 1: “Ik zie het in mijn eigen stad, maar ook elders. Stadsbesturen en handelaarsverenigingen nemen al jaren allerlei initiatieven om het probleem van de leegstand tegen te gaan, maar het blijft vechten tegen de bierkaai. We voeren allemaal onze eigen strijd terwijl we in kleine steden overal dezelfde problematiek hebben."

Zij pleit daarom voor een overkoepelend beleid op niveau van de Vlaamse overheid. “Een ruimtelijk ordeningsbeleid op maat van de huidige tijdsgeest en context. Hoe moeten we omgaan met winkelkernen buiten het centrum? Zoiets moet je bovenlokaal bekijken, we mogen de steden niet alleen laten met die problematiek.”

Katrien Partyka wil in eerste instantie een flexibiliteit in het beleid: “Je hebt een handels- of horecazaak. Maar dat zijn tegenwoordig rekbare begrippen. Zo heb je heel wat handelszaken waar je iets kan drinken of omgekeerd.  Onze regelgeving is niet aangepast aan zo’n nieuwe tussenvormen.” 

Over pop-upstores

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio