Meikever komt vaker voor in de taal dan in het echt

Meikever komt vaker voor in de taal dan in het echt

Meikever. Foto: nl.wikipedia.org

Hoegaarden - Volgens waarnemingen.be is er in de maand mei in Hoegaarden slechts één meikever waargenomen. Dat is minder dan in de dialectboeken.

Waarnemingen.be verzamelt (zeldzame) waarnemingen in de natuur, met de medewerking van verschillende organisaties, zoals Natuurpunt. Over de gewone meikever zegt de site: "Na de komst van insecticiden in de twintigste eeuw is de kever veel zeldzamer en in sommige streken is de soort volledig uitgeroeid. De meikever komt voor in grote delen van Europa, en is vooral te vinden op open plekken in bossen, bosranden en open velden met gras als begroeiing. In Nederland en België is de soort niet meer zo algemeen als vroeger."

Voor het grondgebied "Honsem-Hoegaarden" wordt dit jaar nog maar één melding gemaakt, van Dieter Bauwens op 10 mei, in de vooravond. In Tienen zijn drie gevallen gesignaleerd, alle vroeg in mei. Het lijkt wel dat beestje vaker opduikt in dialectstudies van de streek dan in het echte leven. Zo staat de prizzëkant in de top tien van favoriete dialectwoorden in Glabbeek, een wedstrijd van de plaatselijke heemkundige kring. Die naam komt vaak voor in het Hageland, hoewel in Wommersom pretekam is genoteerd. In Haspengouw wordt baloen (Washoutem) en baloer (Waasmont) gehoord.

In Hoegaarden werd in 1981 de oudere taalstudie van Urbaan Vandermolen (aangevuld) heruitgegeven. Daarin  wordt pèjraater vermeld voor meikever. Vandermolen preciseert dat dit woord verdwijnt naarmate het dier ook minder opduikt. En in Meldert wordt de meikever bloot genoemd en in Outgaarden pèjeraatel of prëzëkant. Chris Hennuy schrijft het als pééjàrààter. Het onderscheid met Tienen is duidelijk: in het Tiense Woordenboek prizekànt en bij Paul Kempeneers prizzekant. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio