Open Kerkendagen allicht beperkt tot Ode aan de Vreugde

In de Sint-Maartenskerk Vissenaken. Foto: Raymond Billen

Tienen - De toeristische Open Kerkendagen (straks 6 en 7 juni) gaan door in en lockdown-versie. Individueel bezoek is mogelijk. Symbolisch willen en aantal kerkbesturen "Ode aan de Vreugde" laten weerklinken.

Open Kerken is een netwerk van meer dan 425 open en gastvrije gebedshuizen in het hart van Europa. Sinds 2016 is het netwerk in Europa verder uitgebouwd buiten België, tot in Noord-Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg. De deelnemende kerken staan open voor bezoek en nevenactiviteiten, minstens van juni tot eind september. De acties worden ingezet met gidsdagen begin juni: dit jaar op 6 en 7 juni maar dan volgens coronaregels. 

In onze regio was dat weekeinde onthaal gepland in deze katholieke kerken: Vissenaken, Hakendover, Malen, Lijsem, Raatshoven. En ook in de protestantse kapel in Rumsdorp.

In Hakendover is er bezoek op 7 juni (11 tot 19uur). Verwacht wordt dat geplande slotconcert om 17uur - met gezellig samenzijn - niet zal doorgaan.

In Vissenaken (Sint-Maarten, Metselstraat) is een zoektocht Te goeder naam en faam, gepland op 7 juni (10 tot 16uur) over de families die met hun naam ergens in de kerk worden vermeld. In principe kan de verzameling van de afstammelingen van deze families niet fysiek doorgaan. 

Voorzitter van Open Kerken vzw Marc Huynen: "Wel hebben we aan de deelnemende kerken gevraagd om op zondag 7 juni om 14 uur de Ode aan de Vreugde te spelen op de beiaarden of op het voorplein van de kerk. Een vijftigtal kerken reageert enthousiast . Een trompettist stelt voor om het vanop de kerktoren te spelen…"

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio