Politie help met benzine en diensters betalen een taks

Eerste Stadsinfo verscheen vijftig jaar geleden

Eerste Stadsinfo verscheen vijftig jaar geleden

De inkomhal van het stadhuis anno 1970. Foto: Gids voor Infomatie stad Tienen

Tienen - Vijftig jaar geleden kwam voor het eerst een algemene stedelijke informatiegids uit. Het boek kwam huis-aan-huis, met als sprekende titel "Gids voor Informatie".

Burgemeester Rik Boel (BSP) stelde het boek met 175 bladzijden voor. Hij had 1.200 exemplaren klaar liggen. Professor Roger Depré, voorzitter van het Welvaartscomité, sprak over "een beginpunt voor het betrekken van de burger bij het bestuur in een samenleving die steeds complexere vormen aanneemt. Informatie en inspraak dringen zich steeds meer op." 

De gids leerde ons ook dingen die vandaag niet meer aan de orde zijn. Twee bladzijden over militieverplichtingen bijvoorbeeld: "Ieder jaar in oktober worden de jongens die de leeftijd van zestien jaar bereiken, ingeschreven in de werfreserve." De organisatie van de werklozencontrole: "De volledig werklozen moeten hun stempelkaart overleggen op het Plaatsingskantoor, Leuvenselaan 26." Diensters in de horeca betalen een stadstaks. 's Nachts kun je bij "benzinepanne" (tegen betaling) bij de politie tien liter benzine bekomen.

De stad had nog een eigen zelfstandige Waterdienst ("bij defect zich wenden tot de Politiewacht") en een stedelijke slachthuis ("zonder overdrijving een van de modernste van België"). Er is in het boek sprake van het museum maar, zo staat er, "wegens gebrek aan degelijke lokalen is het niet opnieuw ingericht." Politie en rijkswacht staan apart. Het Korps Civiele Bescherming moet uitrukken bij elke ramp. De stad heeft nog zeven gemeentelijke lagere scholen, plus technisch onderwijs voor meisjes (de jongens gaan naar het provinciale Pika, nu Piso).

België kent sinds 1 januari 1971 de btw. In de Tiense publicatie heet dat nog overdrachttaks. Die controledienst zit aan het Torsinplein. De autoweg E40 was nog niet geheel af. Hij heette trouwens E5. Voor lokaal vervoer kon de Tienenaar nog gebruik maken van de stadsbus, om het half uur tussen Tienen station en Grimde, langs het ziekenhuis en over de Hennemarkt. Er reed nog een lijnbus tussen Tienen en Hamme-Mille. Het treinstation was "doorlopend open voor het reizigersverkeer en het vervoer van expresgoederen". In de buurt vond je een telegraafkantoor, de stad had een tweejaarlijkse handelsbeurs, kerkdiensten tot en met in de kapel van Mulk, vriendschapsbanden met militairen in Duitsland,...

Kortom de Gids doet wat hij belooft. Hij biedt alles wat "voor de samenleving en het algemeen welzijn nuttig kan zijn". 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio