Herman Loosen overleden, leraar en secretaris van het Welvaartscomité

Herman Loosen overleden, leraar en secretaris van het Welvaartscomité

Herman Loosen in "De Leraarskamer" Foto: canvas

Tienen - Herman Loosen (87) is zondagavond overleden. Hij was een van de voortrekkers van het voor de politieke cultuur erg vernieuwende Welvaartscomité.

Herman Loosen was leraar Nederlands aan de provinciale normaaschool PNT. In de periode van de bestuurlijke vernieuwing - de aflossing van de wacht in 1964 - trad hij samen met anderen naar voor als experten van het Tiense Welvaartscomité. Tal van publicaties over stadsplanologie, cultuur en handel en nijverheid zouden verschijnen. In 1966 was Loozen bijvoorbeeld spreker voor de Stichting Lodewijk de Raet op een tweedaagse over de de streekontwikkeling van het gewest Tienen. Herman Loosen was verslaggever van de werkgroep Handel en Diensten. In 1974 maakte de diareeks (met voorzitter prof. Roger Depré) Werkloosheid, pendel en industrialisatie van ons arrondissement indruk. Loosen was secretaris van het comité. 

De jongste decennia uitte Loosen zich ook nog als bekommerd buurtbewoner van de Vianderwijk, o.a. over de verkeersordening. Ook de toekomst van de Vesten genoot zijn aandacht. Hij documenteerde de dienst Onroerend Erfgoed over het uitzicht van de Albertvest in de jaren 1930. Het Hagelands Historisch Documentatiecentrum had men hem ook onder andere als gastauteur in de reeks "Luisteren tussen de letters". Loosen bestudeerde de Tiense oorlogsgeschiedenis. Hij had zich verdiept in de gemeentepolitiek in de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ook dat debat kende hij vanuit vele invalshoeken. 

In 2013 was Herman Loosen een van de getuigen over het onderwijs-van-toen in de tv-reeks De leraarskamer op Canvas; 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio