Hoegaardse archeologe brengt onze Romeinen in kaart

Hoegaardse archeologe brengt onze Romeinen in kaart

Barbara Borgers en Erik Saelmaeckers (Heemkundige Kring).en Foto: ml

Hoegaarden -

'Barbara Borgers bestudeert Romeinse keramiek uit Hoegaarden', een bericht van schepen van Cultuur Marleen Lefevre. Zij bracht een bezoek aan het depot met de archeologische vondsten samen met de archeologe van dienst. Op termijn moeten de objecten een bestemming krijgen bv. in een vitrine in het gemeentehuis, Kapittelhuis, enz.


Dat er in Tienen/Hoegaarden een sterke oud-Romeinse aanwezigheid was, kwam in sterke mate aan het licht door de opgravingen achter het Tiense station (foto deze zomer). In de jaren 70-80 werden ook een aantal Romeinse villa’s blootgelegd in Hoegaarden, op de Goudberg (aan de geosite), het Kluisveld, de Blotenberg (Schoor). In Meldert is er een geëxploreerd aan de Meerstraat. In Sluizen was er zeker een op Wahenges. Bij de aanleg van de spoorweg werd heel het traject onderzocht en ook toen kwamen nog opbjecten naar voor.

Barbara Borgers (foto) is een Hoegaardse archeologe. Ze werkt momenteel aan haar doctoraatsthesis in Sheffield (Engeland).  Zij bestudeert de keramiek (aardewerk potten en kruiken) die in die Hoegaardse villa’s gevonden werd. 
Blijkbaar werden de potten gebakken in Tienen, waar de grote ovens waren en werden ze dan naar Hoegaarden getransporteerd om te gebruiken in de villa’s van de rijke Romeinen op het platteland langs de Romeinse wegen.

Het materiaal is van de 1ste, hetzij de 3de eeuw na Christus. Al die opgravingen inspireerden de medewerkers aan het Jaar van het Dorp en bij de heemkundige kring. Pierre Celis noemde een van zijn nieuwe bieren naar Julius Cesar. Omdat de biernaam Cesar al in Frankrijk in gebruik was diende hij die in extremis te veranderen in Julius. Dat bier is vorig jaar verdwenen. De Romeinsen zijn gebleven.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio