Acht Tiense inzendingen op lijst van de Lourdesgrotten

Acht Tiense inzendingen  op lijst van de Lourdesgrotten

Foto: poleunus

Tienen - Hilda Poleunus uit Landen inventariseert, met anderen, de Lourdesgrotten. In Tienen kwam ze er acht op het spoor.

In de krant van woensdag verscheen het interview met de grottenjagers. Zij telden meer dan duizend Lourdesgrotten. Velen verdwenen of staan op het punt te verdwijnen (zoals voor een bouwproiject aan de Aarschotsepoort in Tienen). Met 'verdwijnen' bedoelen Hilda Poleunus (49) uit Landen en Bedo Lefebvre uit Zwevegem (58) dat veel private Lourdesgrotten verdwijnen wanneer het bijbehorende huis nieuwe eigenaars krijgt. 'Jonge mensen vinden zo'n grot met een beeld van Bernadette en daarnaast één van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes vaak pure kitsch.'

In hun inventaris komt Tienen acht keer voor: Rozenhof nr. 13 en nr. 22/23, Hakendover Processieweg en aan hoeve Merckx, een restant met nis aan de Paterskerk, die aan de Passionisten (Aarschotsesteenweg), de bekende grot onder de kerk O.-V.-ten-Poel (kant Heldensquare) en tenslotte eentje in de tuin van het H.-Hartziekenhuis aan de Kliniekstraat (foto). Deze laatste is on 1900 gebouwd. Die in Hakendover draagt de jaartallan 1952-1977. Die aan de O.-L.-Vrouwkerk, met bron, zou meteen na de verschijningen in Lourdes in 1818 zijn ingericht.

Wie kent er nog Lourdesgrotten in de gemeente?

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio