Pax in Hoegaarden op lijst van de Lourdesgrotten

Pax in Hoegaarden op lijst van de Lourdesgrotten

Foto: poleunis

Hoegaarden - Hilda Poleunus uit Landen inventariseert, met anderen, de Lourdesgrotten. In Hoegaarden zocht ze het binnenshuis...

In de krant van woensdag verscheen het interview met de grottenjagers. Zij telden meer dan duizend Lourdesgrotten. Velen verdwenen of staan op het punt te verdwijnen (zoals voor een bouwproject aan de Aarschotsepoort in Tienen). Met 'verdwijnen' bedoelen Hilda Poleunus (49) uit Landen en Bedo Lefebvre uit Zwevegem (58) dat veel private Lourdesgrotten verdwijnen wanneer het bijbehorende huis nieuwe eigenaars krijgt. 'Jonge mensen vinden zo'n grot met een beeld van Bernadette en daarnaast één van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes vaak pure kitsch.

In hun inventaris komt Hoegaarden maar één keer voor. Allicht humoristisch bedoeld. De enige vermelde grot slaat binnen in café Pax. De foto toont een porceleinen beeldje van een Lourdesgrot... En inderdaad bij de inventarisatie van kapellen en kruisen (tot en met de gevelnissen) eerder dit jaar in Hoegaarden kwamen we geen 'grotten' tegen. Bestaat de grot in het park Mariadal niet meer? Het grotteke in Hauthem (overkant nr 79) tellen we niet mee, want leeg en verwaarloosd.

Wie kent er nog Lourdesgrotten in de gemeente?

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio