Brouwtraditie: 'Het geheim zit 'm in de steen'

Brouwtraditie: 'Het geheim zit 'm in de steen'

Rik Cipers (rechts), meester Guilluy (links) Foto: raymond billen

Hoegaarden - Rik Cipers, afstammeling uit een brouwersgeslacht, wijt de kwaliteit van het brouwwater aan de aanwezigheid van lagen Gobertingensteen.

De witte steen van Gobertingen (Malen) komt bij ons slechts voor in dunne lagen. Meester Albert Guilluy is er de kenner van. Hij bewerkte de steen, weet waar de goede brokken zitten, adviseerde bij restauratie en nieuwbouw. Hij was, samen met Rik Cipers, aanwezig op de inwijding van het brouwleerpad eerder in de week.

Cipers raakte er aan de praat over de brouwerij van zijn voorouders aan de Stoopkensstraat (een van de drie vierkante schoorstenen aan de straat). Cipers: 'De verschillende brouwers aan de Nermbeek putten water uit de beek, zolang de koeien stroomopwaarts in Nerm nog sliepen... Maar mijn groortvader had wijselijk ook een pomp op een waterput. Er zijn talloze bronnen aan de Stoopkensstraat. Het grondwater is er zo lekker dankzij de Gobertingensteen. Die zit in opeenvolgende dunne lagen in de grond die keer op keer het water filteren. In de Tiensestraat had je dat ook, op de Magdalenabron.'

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio