Vliegveld Goetsenhoven te bezoeken als monument

Vliegveld Goetsenhoven te bezoeken als monument

De oudste militaire tweedekker. Foto: bloggen.be

Tienen - Op de Open Monumentendag op zondag 12 september staat het vliegveld van Goetsenhoven open voor het publiek.


10-18uur. Hannuitsesteenweg, Goetsenhoven (ingang Koninklijke Vliegclub ‘De Wouw’)

Bezoek + demonstraties en initiatievluchten van de Koninklijke Vliegclub ‘De Wouw’
 

Het vliegveld van Goetsenhoven is één van de oudste militaire vliegvelden van ons land. Bovendien beschikte het al in 1921 over zeven hangars waardoor het toen één van de grootste op Belgisch grondgebied was. De overgebleven hangars geven nog een duidelijk beeld van de vroegere opstelling, ook al verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog vier van de originele loodsen.

In 1950 verhuisde de in Schaffen gestationeerde Elementaire Vliegschool (EVS) naar Goetsenhoven. Uiteindelijk zouden meer dan 5.000 piloten, onder wie prins Filip, hier hun opleiding krijgen. Vroeger vloog de EVS op de SV-4b tweedekkers die vanaf 1969 vervangen werden door de SIAI Marchetti SF260. In 1996 sloot de vliegschool.

Omdat het vliegveld sinds eind 2009 op de lijst van te sluiten kazernes staat en de mogelijkheid bestaat dat het tegen 2011 een totaal nieuwe bestemming krijgt, wil de stad Tienen het terrein als ‘waardevol erfgoed dat acuut bedreigd wordt’ in de kijker stellen.

Na de verhuizing van de Elementaire Vliegschool (EVS) naar de basis van Bevekom, bleef de Koninklijke Vliegclub ‘De Wouw’ het vliegveld gebruiken. Het 1st Wing Historical Centre (1WHC) van de militaire basis van Bevekom brengt een tentoonstelling over de activiteiten van de Elementaire Vliegschool in Goetsenhoven. Die dag worden ook speciaal een SV-4b (tweedekker) en eventueel een militaire SIAI Marchetti SF260 overgevlogen en tentoongesteld. Een oudgediende geeft uitleg over het werk in de controletoren.

In de trappenhal van de controletoren worden ook de foto’s van fotograaf NyklyN aka Nyk Dekeyser tentoongesteld. Hij maakte foto’s bij de opnamen van de film ‘Windkracht 10 Koksijde rescue’.

Foto's van tweedekkers zijn hier verzameld.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio