Veertig jaar geleden: aanval op Hoksem

Veertig jaar geleden: aanval op Hoksem

Hoksem, kerk 1989. Foto: inventaris.vioe.be

Hoegaarden - Eind 1970 woedde het debat over de vroege fusies. Kumtich en Vissenaken werden samengevoegd en de nieuwe gemeente eiste ook Hoksem op.

Veertig jaar geleden werden Oorbeek en Bost bij Tienen gevoegd. Op de vraag van Tienen om ook Overlaar in te lijven werd niet ingegaan. Dat werd in 1976 wel beslist, met ingang op 1.1.1977. In 1970 vroeg Kumtich ook de aanhechting van Hoksem. Dat werd niet uitgevoerd en bij de fusie van Kumtich bij Tienen (1977) kwam Hoksem in zijn geheel bij Hoegaarden.

De situatie in Hoksem was ingewikkeld. Een deel behoorde bij Kumtich (het oude hertogdom Brabant) en en deel bij Hoegaarden (prinsbisdom Luik). Dat was zo onder het Ancien Regime en veranderde niet in de moderne Franse, Nederlandse of Belgische tijden.Tot in 1977. De pastorie stond in Kumtich, de kerk in Hoegaarden.

In 1970 echter lag er een vraag van de provinciegouverneur voor om de twee dorpsdelen samen te voegen: of Hoegaarden het grondgebied wilde afstaan aan Kumtich, tot aan de Oorbeeksesteenweg? De gemeenteraad van Hoegaarden reageerde met een tegenvoorstel: voeg het Kumtichse deel van Hoksem bij Hoegaarden, neem de pas aangegelegde E40 als grens.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio