Veel gesloopt tijdens de jongste jaren

Nog geen spoor van tien brouwerijen

Nog geen spoor van tien brouwerijen

Aan de voormalige brouwerij Cipers, Stoopkensstraat. Foto: raymond billen

Hoegaarden - Meester Albert Guilluy wist in zijn gedenkschriften 25 van de 35 brouwerijen in Hoegaarden te lokaliseren. Van tien ervan ontbreekt het adres. En de jongste jaren is weer veel verdwenen.

Meester Guilluy: 'Vergeet niet dat er ooit 35 werkende brouwerijen waren in Hoegaarden. Tot nu toe ken ik zeker 25 plaatsen waar eens een brouwerij in werking was.Ik heb er zelf vier nog weten brouwen: Loriers, Cipers, Ladeuze (Brasseur) en Tomsin (+buurman Celis). Ik wilde nagaan of de 'kapel' van het oude rusthuis Sint-Jozef ooit een brouwerij was. Al de gegevens wijzen in die richting, legende evenals werkelijkheid. Waarom dit alles opnemen in een biergeschiedenis? Er is in Hoegaarden al zoveel teloor gegaan. Daarom.'

Guilluy schreef zijn bevindingen neer in 2007 (?). Hij zag dus gebouwen teloorgaan zoals Den Engel en Tomsin in de recente tijden. In de drie jongste jaren werd nog meer gesloopt: Fernand Vanhagendoren Stoopkensstraat, brouwerij Pot  Gasthuissstraat, Oscar Vanhaegendoren Stoopkenstraat... Niet dat het op zich waardevolle panden waren, maar op een gedenksteen aan de Gasthuisstraat na is er geen herinnering bewaard. Straks gaan ook de smidse, met schoorsteen, aan het Paenhuys teloor en de door Guilluy vernoemde kapel van het  rusthuis.

Ooit is betreurd dat de brouwinstallatie van Tomsin (Vroente) verhuisd is naar Bokrijk. Guilluy deelt die kritiek niet. Gelukkig is daar alles bewaard, zo stelt hij. In extremis kon de koperen brouwketel nog worden gered. Hij was al weggenomen voor de ijzerhandel. Hij diende te worden uitgedeukt en gered. Zo maakt de meester zich ook zorgen om zijn collectie met elementen uit verschillende oude brouwerijen. Gelukkig wil de gemeente nu een deel aankopen en exposeren.

Als er geen verdere herinnering overschiet, ware het nuttig om tenminste Guilluys tachtigjarige memoires beschikbaar te stellen aan de gemeenschap. Ze zijn extreem goed gedocumenteerd, anekdotisch maar correct, en van de betere vrijetijdslectuur.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio