Herstructurerings-cao bij AB InBev ondertekend

Bij AB InBev hebben directie en vakbonden een akkoord bereikt over de precieze cao-tekst voor de herstructurering in de Belgische activiteiten van de brouwerij. In Leuven verdwijnen 46 banen. Maar er komen er andere bij.

Raymond Billen

Twee weken geleden was er al een akkoord over de grote lijnen ervan. Hoeveel jobs er precies verdwijnen, is nog onduidelijk. De directie sprak eerder van maximaal 170 banen.

Er vallen bij de herstructurering geen naakte ontslagen. Wie vrijwillig vertrekt, krijgt een vergoeding, en een tachtigtal werknemers kan met brugpensioen gaan. De brugpensioenleeftijd is variabel en schommelt tussen 52 jaar voor werknemers van depots in Wallonië tot 58 jaar in Leuven.

Wie aan het werk blijft, krijgt een tewerkstellingsgarantie voor 30 maanden. AB InBev wil met de herstructurering niet alleen de horea-activiteiten - zowel verkoop als depots - aanpassen, maar ook administratieve en ondersteunende diensten vereenvoudigen en centraliseren.

In Leuven verdwijnen 46 jobs. Het gaat vooral om bedienden. Zo wordt de dienst planning naar Praag overgeheveld en enkele functies op de personeelsdienst en boekhouding worden geschrapt. Tegelijkertijd komen er in Leuven echter ook circa 70 tot 80 jobs bij door overheveling van functies uit Jupille en centralisering van jobs uit depots. Voor wie in Leuven moet komen werken, zijn er compensaties voorzien. (BLG)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio