Stop de achthoek

© hrgroep.nl

Als zelfs de promojongens van AB InBev octogonaal denken, is het tijd voor een alarm. Stop de achthoek.

Raymond Billen

Met de Tour aan de gang, kun je je niet vergissen: de renners trekken door de hexagoon. Het staat vandaag weer in het Rondeproza. Ze rijden door de zeshoek die Frankrijk is. Dat in elk van die zes hoeken een andere nationaliteit woont (woonde), doet nu even niet ter zake.

Het gaat om de zeshoek. Iets wat we in Hoegaarden goed kennen. Het is de vorm die Pierre Celis gaf aan de glazen en de bierviltjes voor zijn bier. Je mag dat confituurpotten noemen maar het zijn zeskantige confituurpotten. In Leuven, New York, Sao Paulo... kennen ze dat niet. Wij wel.

Op de begrafenis van Pierre Celis kwam een van die InBev-heren vloeken in de kerk door uit te pakken met octogonale glazen. Hij bedoelde toen brillenglazen, maar ook dat doet er nu niet toe. Hij vond het een leuke boutade: alles rondom het Hoegaards bier was 'octogonaal'. Euhhh? Jawel, hij kon het weten. Hij studeerde Latijn en Grieks.

En kijk, op Engelstalige websites stuit je zonder moeite tachtig keer op octogonale glazen voor Hoegaarden. Met veel advies: 'Die glazen zijn door hun vorm zo sterk dat je op café best deze pikt, andere glazen breken in je reiskoffer.' Je zou ze zo bestellen want achthoekige glazen zijn uniek. Je gelooft het bijna want Miel Mattheus durfde wel 'ns uit de band springen.

Allemààl fout dus. Als je doorgoogled kom je er wel uit: je vindt zestig sites over hex glasses, hexagonaal, zeshoekig dus. Zoals Franrkijk. Daar waar InBev ooit affiches verspreidde voor de juiste uitspraak van Hou-gar-den. Nu dus herhalen met hex-a-gonaal.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio