750 jaar franciskanen en karmelieten (en hun opvolgers) in de stad

750 jaar franciskanen en karmelieten (en hun opvolgers) in de stad

Auteur Staf Thomas tijdens het bezoek aan de Immaculata. Foto: raymond billen

Tienen - De gebouwen vande Zusters van de Vereniging met het Heilig Hart (Immac) vormen de bakermat van de bedelbroeders in Tienen. Die paters kwamen hier 750 jaar geleden toe.

Staf Thomas, stadsarchivaris, wijdt erover uit in de Museumopener. Dat is het blad van de Vrienden van de Stedelijke Musea. Hij achterhaalt dat de bedelbroeders of franciscanen toekwamen in 1261. Dat is ongeveer tegelijk met de alexianen en de bogaarden. De dominikanen van de begijnhofkerk kwamen later. De tweede bedelorde, de karmelieten, arriveerden een honderd jaar later.

De karmelieten danken hun naam aan hun ontstaan op de berg Carmel in Palestina, ten tijde van de kruistochten. In Tienen legde de orde zich toe op onderwijs vanuit een aantal studiehuizen. De karmelieten vereerden vooral Maria en verdedigden de stelling van de onbevlekte ontvangenis. Dat leeft voort in de naam van het huidige Instituut Immaculata.

In 1597v werd het Tiense klooster geplunderd en vernietigd. Dat herhaalde zich in 1635. Veel zul je, aldus Staf Thomas, dus niet vinden om hun geschiedenis te schrijven. In 1787 waren er wel nog negentien paters en twee broeders. Tien jaar later sluit het klooster. Tijdens het Franse bewind doet het gebouw dienst als militair hospitaal.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio