Honderd jaar geleden kwam familie Bail in Hoegaarden toe

Honderd jaar geleden kwam familie Bail in Hoegaarden toe

Foto: raymond billen

Hoegaarden - Een lezer reageerde op een stukje over het Kapittelpark met de bemerking dat de vorige eigenaar Paul Bail wel een portret verdient in het huis.

 Dat portret is er niet en, laat dat duidelijk zijn, Paul Bail schonk park, woonst en hoeve niet aan de gemeente. Moest het al de intentie zijn geweest, dan kwam het er niet van omdat de man werd vermoord. Eerder had de eigenaar het domein al bij gelegenheid opengesteld. Hij bleek geen erfgenamen te bezitten. Zo werden de Hoegaardiers eigenaar van een park, dat openbaar werd,  en een Kapittelhuis dat een geschiedenis en een toekomst heeft.

 Het kerkelijk kapittel werd na de Franse bezetting afgeschaft en het huis aan de Houtmarkt kwam in bezit van Jean-Baptist Dumont (rond 1800). In 1882 was het in handen van Clement Dumont. Hij richtte het park in en liet het huis verfraaien. Clement Dumont overleed in 1909 en werd begraven in de familiekapel naast de kerk (de enige daar overgeleven grafkapel op dat kerkhof). Na de dood van zijn echtgenote Eliza Rosseeuw ging het eigendom over op de dochter Dymphna Dumont die in 1911 trouwde met Albert Charles Bail.

 A.C. Bail was notaris in Brussel. Hij was de zoon van advocaat Celestin Joseph Bail en Maria Thérèse Rosseeuw. Later werd hun zoon Paul Bail eigenaar. De man, geboren in Vorst in 1917, werd in het Kapittelhuis vermoord op 15 augustus 1980.

De heemkundige kring publiceerde uitgebreid over het eigendom Bail in 1981.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio