102-jarige uit Outgaarden getuigt over Eerste Wereldoorlog

102-jarige uit Outgaarden getuigt over Eerste Wereldoorlog

Genieke Yvonne Steenwinckels. Foto: raymond billen

Hoegaarden - Yvonne (Genieke) Steenwinckels werd als getuige uit WO 1 geïnterviewd voor de VRT. De neerslag staat ook in het boek 'De allerlaatste getuigen.'

  In het vooruitzicht van de honderdste verjaardag (in 2014)  van het begin van de Eerste Wereldoorlog heeft de VRT de laatste kans gegrepen om getuigen te interviewen. Dat werd een opdracht voor dorpsgenoot Dirk Haegemans (Meldert). De getuigen kwamen uit het hele land, niet alleen uit de Westhoek. De oorlog woedde in 1914 ook in Orsmaal, Sint-Margriet-Houtem, Halen... Er vielen burgerslachtoffers in Aarschot en Leuven.Er liep een dodende elektrische draad over heel de grens met Nederland.

In Hoegaarden werden kinderen uit die oorlogstijd geïnterviewd: Victor Muyters (Meldert, 1910-2011) en Yvonne Steenwinckels (Outgaarden, 1910).  Het film- en klankmateriaal wordt later benut voor een tv-reeks. 43 gesprekken werden te boek gesteld door Philip Vanoutrive, niet persoon per persoon, wel per thema. In het boek komt ook onze eeuwelinge uit Outgaarden, nu in het woonzorgcentrum Villa Hugardis, aan bod.

Yvonne (Genieke) vertelt over haar oorlogsjeugd op de grote hoeve Steenwinckels. Hoe ze met haar grootmoeder naar de markt in Tienen ging om boter te verkopen en hoe ze daar ook zag dat veel mensen het geld niet hadden om iets te kopen. Hoe ze met een Duits militair, Wilhem, werd meegenomen naar de veldkeuken: een keuken op wielen, een wonder. Maar dat er in Houtem hard gevochten werd, dat wist het kind van vier toen niet.

Yvonne heeft bepaalde herinneringen opgetekend onder de titel 'Het mooiste moment.' 'Ik heb er veel. Ik ben daar dankbaar om geweest. De meeste andere kinderen hebben honger en miserie gekend.' Even begon het te spannen, toen de Duitsers binnenvielen. 'Ze namen oom Gustaaf mee, en ons veulen. Maar onderweg naar Goetsenhoven hebben ze hen vrijgelaten.' 

Het boek 'De allerlaatste getuigen van WOI', uitgegeven door Lannoo, is in voorraad bij Plato in Tienen. (24.99 euro)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio