Ook stemmen uit Tienen, Hoegaarden, Bierbeek

Allerlaatste getuigen uit Eerste Wereldoorlog te boek

Allerlaatste getuigen uit Eerste Wereldoorlog te boek

Genieke Yvonne Steenwinckels. Foto: raymond billen

Tienen - De VRT werkt aan een project rond de Eerste Wereldoorlog. In het boek, vooruitblik op de tv-reeks, komen ook streekgenoten aan bod.

  In het vooruitzicht van de honderdste verjaardag (in 2014) van het begin van de Eerste Wereldoorlog heeft de VRT de laatste kans gegrepen om getuigen te interviewen. Dat werd een opdracht voor Dirk Haegemans (Meldert). De getuigen kwamen uit het hele land, niet alleen uit de Westhoek. De oorlog woedde in 1914 ook in Orsmaal, Grimde, Sint-Margriet-Houtem, Halen... Er vielen burgerslachtoffers in Aarschot en Leuven.Er liep een dodende elektrische draad over heel de grens met Nederland.

In Hoegaarden werden kinderen uit die oorlogstijd geïnterviewd: Victor Muyters (Meldert, 1910-2011) en Yvonne Steenwinckels (Outgaarden, 1910). Het film- en klankmateriaal wordt later benut voor een tv-reeks. 43 gesprekken werden te boek gesteld door Philip Vanoutrive, niet persoon per persoon, wel per thema. In het boek komt ook Berha Kempeneers (1909) aan bod over de vluchtelingenstroom vanuit Tienen.

Yvonne (Genieke) vertelt over haar oorlogsjeugd op de grote hoeve Steenwinckels. Hoe ze met haar grootmoeder naar de markt in Tienen ging om boter te verkopen en hoe ze daar ook zag dat veel mensen het geld niet hadden om iets te kopen. Hoe ze met een Duits militair, Wilhem, werd meegenomen naar de veldkeuken en hoe oom Gustaaf ternauwernood aan deportatie ontsnapte.

Bertha Kempeneers (uit Bierbeek) zag de vluchtelingen langskomen toen in Grimde en Houtem slag was geleverd. Bertha bekent dat ze, als vijfjarige, zelf een brood stal van andere vluchtelingen. In 1918 ging Bertha in Tienen naar school, op logement bij vrienden van de familie. De man werkte in de suikerfabriek en 'er kon een mondje bij'. Daardoor ontsnapte Bertha aan de Spaanse griep. Zes van haar broers en zussen stierven daaraan.

Het boek 'De allerlaatste getuigen van WOI', uitgegeven door Lannoo, is in voorraad bij Plato in Tienen. (24.99 euro)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio