Militairen oefenen voor Afghanistan

Militairen oefenen voor Afghanistan

Oefening op de basis. Foto: mil.be

Hoegaarden - Bijna 300 militairen nemen van 16 tot 20 januari deel aan een grootschalige oefening op de basis van Bevekom.

Tot vandaag vonden oefeningen plaats op de basis en erbuiten. Deze militairen vertrekken naar Afghanistan half februari. Het is de 28ste beurtrol in dat land. Een op drie zal voor het eerst op buitenlandse missie zijn. Aan de ingang van de basis werden controles op voertuigen ingeoefend. Te velde ging het om hulp bij een (gefingeerde) crash van een F16. In Pellenberg oefenden de militairen hoe ze een belangrijk persoon konden bevrijden.

"We hebben de omgeving van de luchthaven van Kaboel nagebootst in Bevekom", legt adjudant Dubois uit op de militaire website. "De gelijkenis is natuurlijk eerder beperkt, maar we gebruiken bijvoorbeeld dezelfde namen voor de toegangen en de kampementen. Zo is de oefening zo realistisch mogelijk."

Onder het waakzame oog van leden van het 3de Bataljon Parachutisten, pas terug uit Kaboel, krijgt het detachement te maken met uiteenlopende situaties. "Deze militairen komt net terug uit Kaboel", legt adjudant Dubois uit. "Zij zijn dus het beste geplaatst om ons te evalueren, te begeleiden en eventueel zelfs te bekritiseren."

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio