Ere-burgemeester Roger Kerrijn overleden

Roger Kerryn (rechts) bij de huldiging van de toenmalige zusters in het rusthuis (1976). Foto: raymond billen

Hoegaarden - Roger Kerryn, gewezen burgemeester, is overleden. Begrafenis woensdag aanstaande om 11uur.

 Roger Kerryn werd geboren op 4 november 1925. Hij werd burgemeester in 1971, tot eind 1990. Hij woonde in Hauthem en verhuisde nadien met zijn gezin naar de Doelstraat. Roger was staatsambtenaar, voorzitter van het het ACW in Hoegaarden en lijsttrekker voor de CVP toen die de verkiezingen won in 1970. Van in 1959 leidde hij de katholieke oppositie onder liberale burgemeesters.

Kerryn kwam een het hoofd van een coalitie van CVP en BSP tot bij de fusies der gemeenten in 1976. Bij de fusie verdwenen enkele medespelers door de grenscorrectie met Tienen maar versterkte de partij zich vooral door de uitbreiding met Meldert. CVP kon rekenen op de burgemeestersbonus en Kerryn kwam aan het hoofd van de volstrekte meerderheid. Hij werd tevens kabinetsmedewerker van minister Mark Eyskens.

 Roger Kerryn had zich teruggetrokken uit het openbare leven maar bleef gerespecteerd voor zijn vasthoudende inzet over de jaren. Van bij de eerste beleidsjaren ging de aandacht uit naar zowel de materiële welvaart als de sociale ingesteldheid. Roger Kerryn legde meer dan anderen de nadruk op de nood aan betaalbaar wonen en daarvan was het Kluisveld een eerste neerslag. In onderwijszaken kon hij de inburgerde tegenstellingen overstijgen. 

De foto's geven een beperkt beeld van de realisaties onder burgemeester Roger Kerryn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio