Schepen Wim Bergé op voorstelling boek

Necropolis (Grimde) beter toegankelijk maken en verlichten

De necropolis. Foto: raymond billen

Tienen - Bij de voorstelling van het boek 'De grote oorlog op kleine schaal' (over Wereldoorlog I aan de Gete) kondigde schepen van Cultuur Wim Bergé (CD&V) maatregelen aan voor de Necropoliis.

 Wim Bergé bij de voorstelling van het boek van Ruben Donvil: 'Hoewel de Eerste Wereldoorlog veelal geassocieerd wordt met de strijd aan de IJzer, is er ook in Vlaams-Brabant stevig strijd geleverd. De veldslagen in deze provincie, vooral die aan de Gete en aan de Dijle, hebben de nodige tijd gegeven aan de geallieerden om zich achter de IJzer te organiseren. Sommige historici gaan zelfs zo ver dat ze menen dat dit de redding van België is geweest.

'Ook in Tienen zal 1914 met de nodige eerbied herdacht worden. Zo komen er twee thematische fietslussen. De bezoeker fietst doorheen het authentieke frontlandschap van de Dijlelinie en de Getelinie. Op meer dan vijftig belevingspunten wordt het lokale, militair-strategisch of menselijk, verhaal verteld en gekaderd binnen het grote oorlogsgegeven. Op alle belevingspunten komt een belevingsmodule met een paneel, reuze postkaarten, vista punten op het landschap, voorwerpen, artefacten en panoramische tafels. Het centrum van het herdenkingsproject zal zich bevinden in het Sint-Angelina Ursulinen klooster van Tildonk.'

'In onze stad zal de Necropolis te Grimde – waar 140 militairen begraven liggen – in het kader van het Europees samenwerkingsproject rond onthaastings- en stiltetoerisme ontsloten worden, ondermeer door een betere toegang, meer verlichting,…'

Bij het bezoek aan de Necropolis bleek eens te meer dat je er pas in komt na elders de sleutel gevraagd te hebben. Toen de begraafplaats nog toegankelijk had men er last van vandalisme. Het gebouw vraagt om enkele ingrepen: herstellig aan de deur, vochtbestrijding ... Maar het ereperk heeft zijn uitstraling bewaard en de combinatie van eenvormige zerken en kleurige glasramen verrast.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio