Op zoek naar steen van Gobertange en van Overlaar/Rommersom

Op zoek naar steen van Gobertange en van Overlaar/Rommersom

Lagen Gobertangesteen nabij de Valleistraat. Foto: raymond billen

Hoegaarden - Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland zet, met Europese plattelandssteun, een project op rond streekeigen bouwmaterialen.

 De gemeente Hoegaarden en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland zijn betrokken bij het project dat de typische natuurstenen uit de regio  laat herontdekken. Het team zoekt naar sporen, in de ondergrond en in toepassingen, van de Gobertangesteen en het kwartsiet van Rommersom (of Overlaar). Tot bij de aanleg van de E40 vond je kwartsiet aan de oppervlakte in Overlaar en de witte Gobertangesteen kun je in de velden in Nerm uit de bermen plukken.

De witte kalkzandsteen die werd ontgonnen in Gobertange (Malen) en heel Haspengouw. Hij is te vinden in talrijke gebouwen (Dotremontstraat, Gemeenteplein...) en is over de grenzen geëxporteerd. Met de steen uit Rommersom is gebruikt als kasseien voor de eerste 'steenwegen'. J vindt hem ook in kerken in de streek.

LEADER-Hageland steunt het project. Er komen lezingen en rondleidingen. over deze natuurstenen en verschijnt er een wervende brochure, als startpunt om dit erfgoed nieuw leven in te blazen.

Alle informatie is welkom.


 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio