De zomer van 1972: 'Hoegaarden krijgt naam in Bokrijk'

De zomer van 1972: 'Hoegaarden krijgt naam in Bokrijk'

Het Nieuwsblad 18 augustus 1972. Foto: if

Hoegaarden - Het stond paginabreed in de krant op 18 augustus veertig jaar geleden: 'Hoegaarden krijgt naam in Bokrijk.'

 Het lijkt tegenstrijdig: op het moment dat het Hoegaards hier heropleefde wilde het per se een plaats krijgen in Bokrijk. De werkelijkheid was anders: jongeren van Getegalm (nu 't Paenhuys) wisten dat in het domein Bokrijk een historisch brouwerijgebouw uit Diepenbeek was heropgericht. Dat stond in geuren en kleuren uitgelegd maar daarbij was verzwegen dat de inboedel nooit in Diepenbeek had gestaan. De brouwinstallatie, die u er tot vandaag kunt zien, was bij de sluiting verkocht door de brouwerij Tomsin, vanaan de Vroente.

 Leden van 't Paenhuys trokken naar Bokrijk en pakten uit met spandoeken: 'Historische nonsens', 'Hier liegt men', 'Bokrijk een bok rijker.' Zij eisten dat in de opschriften de Hoegaardse origine zou worden herkent. Op de foto herkent u Luk Vandeplas, Christiane Pierlet, Anne-Marie Peeters en uiterst links nips Dirk Vandermolen. Rechts: Nicole Marchal, Frans Vandegaer, Bea Lebegge. Hoe heet het kleinste kind tussen hen? Herkent u organisator Frans Huon tussen de twee bovenste spandoeken?

 Het provinciaal domein Bokrijk kon hier niet mee lachen.  De actievoerders moesten de benen nemen met achterlating van hun materiaal. Nadien kwam de conservator Jozef Weyns (overleden in 1974)  op zijn beslissing terug. Hoegaarden kwam met zijn verhaal in het paenhuys van Diepenbeek. De Hoegaardiers gingen nogmaals naar Bokrijk voor een plechtiger moment.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio