Hoge score voor provinciale kandidaten

Hoegaarden - De aanwezigheid van twee lokale kandidaten weegt zwaar door in de stemmen voor de provincieraad in Hoegaarden.

 Voor het eerst zijn de stemmen voor de provincieraadsverkiezing ook in elke gemeente apart geteld. Dat leert dat in Hoegaarden CD&V (1.004) de sterkste parrij is maar dat Open VLD (997) en N-VA (991) volgen op enkele stemmen. Dat staat in sterk contrast met de gemeenteraadsverkiezingen.

 CD&V had dit keer geen Hoegaardse kandidaat, de beide andere partijen wel. Caroline Vangoidsenhoven (Open VLD) krijgt op de provincielijst in Hoegaarden 571 voorkeurstemmen, Liselore Fuchs (N-VA) 287. Voor Vangoidsenhoven is dat biijna het dubbele van haar gemeentelijke score. Voor Fuchs is het cijfer op één stem na identiek. Provinciaal zijn er veel meer lijststemmen voor elke partij.

 SP.A behaalt op de provinciale lijst in Hoegaarden 605 stemmen, Groen 561, Vlaams Belang 246, PVDA 99, UF 41. De vier laatsten kwamen niet op voor de gemeente.

 Binnenlands Bestuur geeft nog steeds geen namen voor de laatste gekozenen in de Vlaams-Brabantse provincieraad. Een aantal zetels wordt beïnvloed door de reststemmen uit aanpalende districten. In elk geval is Caroline Vangoidsenhoven niet gekozen vermits Open VLD slechts één zetel (Eddy Poffé) behoudt. Zij totaliseert in de kieskring 2.175 stemmen. Liselore Fuchs komt samen met lijsttrekker Lucia Dewolfs in aanmerking voor de twee zetels van N-VA in de kieskring Tienen. Fuchs haalt 1.618 voorkeurstemmen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio