Hoegaardse merknamen in de vergetelheid

Hoegaardse merknamen in de vergetelheid

Logo en lettertype van het merk 'Grand Pont'. Foto: if

Hoegaarden - Worden Tomsin, Grand Pont en andere merknamen nog wel gekoppeld aan 'Hoegaarden'?

 In 1972 stond een groep Hoegaardiers met spandoeken voor het Paenhuys van Diepenbeek te betogen omdat dat de naam 'Hoegaarden' nergens voorkwam in het verhaal van dat historisch brouwershuis in Bokrijk. Het provinciale openluchtmuseum reageerde met een correctie op de drukwerken en het uithangbord. Wie het wilde weten, kon zo vernemen dat in de brouwinstallatie in het Paenhuys de laatste 'Hoegaarden" was gebrouwen, door Louis Tomsin bij ons aan de Vroente in 1957.

 Het Limburgse provinciebestuur maak wel gewag van die band en meldt dat Pierre Celis, leerling van Tomsin, in 2011 de installatie nog bezocht. De biergilde Demerland gebruikt de ketels ook maar maakt op haar website geen gewag van de Hoegaardse connectie. En het populaire (gesponsorde) tv-programma 'Tournée Générale' (op Eén) reconstrueerde er de productie van ambachtelijk wit bier, zonder enige verwijzing naar Tomsin of Hoegaarden.

 Evenzeer vervaagt de herinnering aan de merken van de Hoegaardse suikerfabriek(en). Nochtans liggen Graeffe (bruine suiker) en Grand Pont (kristalsuiker) nog in de rekken. De verwijzing naar de suikerfabriek Grand Pont in Altenaken ontbreekt sedert de merken werden opgenomen door Tiense Suiker (1969) en nadien door Südzucker (1989). Een school in Koolskamp kon dus de Hoegaardse verpakking gebruiken in een examentest over landbouw in Frankrijk. 'Grand Pont' heet er een bietensuiker uit Frankrijk. 

 De merknaam 'Hougardia' (het bedrijf aan de Stoopkensstraat)  is voor bier, frisdrank, fruitsap, enz. in 2010 in Amerika bekend als een gedeponeerd merk van Brandbrew. Dat treedt op als merkenbureau voor AB InBev en dat verklaart de link. Of de naam momenteel wordt toegepast is niet duidelijk. De naam Cesar, de Hoegaardse muntbollen van Putzeys, komt wel voor. Maar pas op, die doosjes zijn nu bedoeld voor de hond.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio