Sousvoir is, zo legt schepen Marleen Lefevre (CD&V) uit, een kunstenaarsproject dat het Hoegaardse erfgoed weet op te tillen. Twee jaar geleden kozen de kunstenaars monumentale gebouwen, nu is industrieel erfgoed aan de beurt. In het toeristisch infopunt (Houtmarkt) is een cataloog te krijg met de omschrijving van de sites, plus enkele van de kunstwerken. Het opzet wordt mee gepromoot door de toerismediensten van aanpalende regio's, Limburgs Haspengouw en Waals-Brabants Hesbaye. De afgevaardigden brachten wijn van Genoelselderen, ham uit Orp-Jauche en groene worst van Pietrain mee.

 Op de vernissage kon je de kunstwerken bekijken die in de textielfabriek Bogaerts (Kloosterstraat) een plaats kregen. De familie Bogaerts stelde enkele oude foto's ter beschikking. Aan de zoldering hangen nog de stekkers van de talloze naaimachines. De ruimtes zijn nu deels in gebruik als jeugdhuis/school, kinderopvang, gemeenteloods en paintball. De tentoonstelling toont aan dat er ten overvloede ruimte overblijft moest er ergens een vereniging nog lokalen zoeken.

 Op de opening legde schepen Fred Francart (CD&V) uit hoe de winkel van zijn schoonmoeder (hoek Tiensestraat-Vroente) bij Sousvoir betrokken raakte. Het hoekhuis was in de 18de eeuw de brouwerij Den Duc en werd omgevormd tot woonhuizen en kruidenierszaak. Voor een keer kan er een kunstenaar zijn ding in doen. Binnen afzienbare tijd wordt het gehele gesloopt voor nieuwbouw. Omdat het kruispunt momenteel is opgebroken heeft Luc Huysman afgezien van zijn gevelschildering op de zijgevel. Hij maakte er wel een prentkaart van. Die is o.a. in Bogaerts beschikbaar.

 De andere te bezoeken locaties zijn de designimport in de gewezen melkerij in Altenaken, de slagerszaak Van Maele-Wyseur (Gemeenteplein) en de kantoren van gewezen suikerfabriek (nu brandstoffen Taverniers) aan de Ourystraat. Open op zaterdag en zondag tot en met 19 mei.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio