Derde zomertentoonstelling in tuin in Sint-Marie-Geest

Derde zomertentoonstelling in tuin in Sint-Marie-Geest

Jean de la Kethulle (B) - ‘Eye of Chicara’ (detail) Foto: if

Hoegaarden - De internationale kunsttentoonstelling 'De Betoverde Tuin' loopt van vrijdag 28 juni tot zondag 4 augustus in de tuin van het voormalige station van St.-Marie-Geest (aan de Ravelroute).

 Het thema bij Art Sanctuary luidt 'Het is deze droom'. Het wordt een poëtische reis door een laan met kersenbomen en gedichten, geheime kamers, kabbelende beken, sprekende bomen, fluisterende vijvers,… Deze grote, natuurlijke tuin, op de grens van Vlaanderen en Wallonië, huisvest een speciale internationale kunsttentoonstelling. Kunst geïnspireerd door en in dialoog met de Natuur.


Tweeëntwintig kunstenaars uit België, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Noorwegen tonen hun kunstwerken in glas, steen, metaal, hout en keramiek. Ze tonen ook ‘land art’, textiel, foto’s, muziek installaties en natuurlijk ook poëzie. Organisatoren zijn Tone Aanderaa en Ignace Clarysse, een meertalig koppel dat in het oud stationetje op de spoorweg van Hoegaarden naar Namen kwam wonen.

 Het thema van deze tentoonstelling ‘Het is deze droom’ correspondeert met een gedicht van de Noorse (N) dichter Olav H. Hauge, die al in verschillende talen vertaald werd. Het komt tot uitdrukking in een serie van ‘kakemono’s’ (tekeningen op lange oprolbare vaandels in Japan) met gedichten en foto’s gemaakt door de Franse kunstenaar François Monnet en gesponsord door het museum centrum van Hordaland in Noorwegen.


 De Deense componist Nicky Bendix heeft in samenwerking met François Monnet (F) en Tone Aanderaa (B en N) speciaal voor deze tentoonstelling muziek gecomponeerd. Het beklemtoont de sfeer in ‘De Betoverende Tuin’ door middel van muziek installaties.

 Tone Aanderaa (B en N) presenteert dit jaar het interieur van de “Bos Tempel”, een tapijt installatie op basis van haar schilderijen. De tapijten zijn gemaakt in samenwerking met het bedrijf ‘Flanders Tapestries’. Ze toont ook haar recentste schilderijen.

 Dit jaar is er ook een speciale focus op kunst in glas. Vier kunstenaars worden gepresenteerd: Maria Bemelmans (NL), Jan Leenknegt (B), Anne Notebaert (B), en Veerle De Ridder (B). Ze gebruiken verschillende technieken en kunstvormen.

 Guy Deltour (B), Fabrice Bellery (B) en Luk Luts (B) werken in steen. Romeo Sr. Vangoethemd (B), Giovanni Gelmi (B en I) en de Noorse Johild Mæland gebruiken metaal. Gisèle DeRop (B) en Roland Menten (B) zijn keramisten.

 Laura Frennet (F en B) en Jean de la Kethulle (B) willen het hart en de ogen van de bezoeker openen voor het land en het landschap en dit kan bijna letterlijk opgevat worden.

 Walter Bailey, een Britse beeldhouwer in hout neemt dit jaar een centrale plaats in met een monumentaal en uitzonderlijk mooi beeld ‘Woman and Cosmos’. Het neemt de centrale plaats in in de vijver van het nieuwe labyrint.


De Betoverende Tuin – Het is deze Droom’ is open vanaf vrijdag 28 juni tot en met zondag 4 augustus 2013.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio