Veertig jaar geleden: Guido Nicolaes in de nationale ploeg

Veertig jaar geleden: Guido Nicolaes in de nationale ploeg

Het Nieuwsblad 13.12.1972. Foto: if

Hoegaarden - 2014 wordt een bijzonder jaar voor de Rode Duivels, wegens het WK in Brazilië. Veertig jaar geleden selecteerde bondscoach Raymond Goethals voor het eerst een Hoegaardse Duivel, Guido Nicolaes (nu 63).

 Veertig jaar geleden verschenen er volle sportpagina's (toen nog op groot formaat) over de man uit de Bleystraat. Hij was als zestienjarige aangetreden in de eerste ploeg van SC Hoegaarden (in 1966). Hij werd opgepikt doo RSC Anderlecht die hem als achttienjarige doorspeelde aan FC Diest. Nadien speelde hij als aanvaller bij RC Tienen, Olympic Charleroi...Vanaf 1972 vond men hem terug in eerste klasse, bij Beerschot, samen met  Walter Meeuws, Juan Lozano en Jos Heyligen. In 1973 werd Beerschot vierde in de eindstand. Guido trad nadien aan voor Anderlecht en FC Luik. Hij keerde terug naar Tienen, Hoegaarden, Hannuit, Bunsbeek, Meldert (tot 1992).

 Een pagina uit Het Nieuwsblad van 13 december 1972 merkt op dat 'de doelpuntenmaker van Beerschot pas 22 is en al speelde voor zes clubs.' Joris Jacobs, de Landenaar die nadien chef Sport werd bij de krant, typeert Nicolaes als volgt: 'Hij is geen vierkant blok en hij heeft niet het puntig profiel van een breekijzer. Lang is hij, en slank. Hij ziet er met zijjn lange blonde haren, die keurig in de plooi vallen en een groot deel van zijn voorhoofd bedekken, met zijn rozige wangen en zijn sneloplichtende glimlach, vooral erg jongensachtig uit.' Het is duidelijk, zo formuleren ze het nu niet meer. En rozige wangetjes in de Bley...

 De odysee langs zo vele clubs was niet het gevolg van een vrije keuze. In 1967 werd Nicolaes met Anderlecht UEFA-kampioen. Hij scoorde 36 keer. Maar hij lag als midvoor in concurrentie met Gille Van Binst. De Hoegaardier verloor het pleit en mocht weg. Er volgden contractueel ingewikkelde tijden tot Olympic Charleroi een uitweg bood. Guido Nicolaes trok toen op met een supportersclub met 120 leden. Toen Joris Jacobs op interview kwam stond Nicolaes met Beerschot alweer op de tweede plaats. En toch werd er geschreven dat hij nog veel te leren had. 'Natuur heb ik te leren', zei de Hoegaardier, 'Maar een doelpunt blijft in het voetbal het allermoeilijkste. Dat kan ik al.' Goethals zou dat horen, in 1974.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio