104-jarige gaat naar herdenking 'Honderd jaar normaalschool'

104-jarige gaat naar herdenking 'Honderd jaar normaalschool'

Foto: if

Hoegaarden - Het Instituut Mariadal zal op 26 april de honderdste verjaardag van de erkenning van zijn normaalschool herdenken. Alle oud-studenten worden uitgenodigd, ook onze eeuwelinge.

In 1914 ging de normaalschool van start. Er zijn 160 leraars afgestudeerd. Die worden opgespoord voor de herdenking. De oudste onder hen is 104, namelijk Genieke Steenwinckels (Outgaarden) die nu in Villa Hugardis woont. Zij heeft toegezegd aanwezig te zullen zijn.

De concregatie Zusters van de Vereniging met het Heilig-Hart werd opgericht (179 jaar geleden) met het oog op het onderwijs van volkskinderen. Zij startte in Geldenaken en nadien in Tienen, Halle, Nijvel. In 1817 kopen de zusters het voormalige Begaardenklooster in Overlaar (Mariadal). In 1820 bestaat er een kostschool, een kosteloze dagschool en een zondagsschool. In 1899 werd in Hoegaarden een Beroepshuidhoudschool opgericht, een van de eerste van het land. 

In 1914 erkent de overheid bij koninklijk besluit de tweetalige Normaalschool voor Onderwijzeressen in Hoegaarden. De Franse afdeling verhuist in 1960 naar Geldenaken. Die zal later, in 1984, in Louvain-la-Neuve worden gevestigd. In 1976 fuseert de Nederlandstalige afdeling van Hoegaarden met de Bisschoppelijke Normaalschool van Tienen. Sedert 1971-72 groeit Mariadal in Hoegaarden verder uit tot een centrum voor kinderen met leermoeilijkheden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio