Meer lokale kandidaten dan ooit bij parlementsverkiezingen

Meer lokale kandidaten dan ooit bij parlementsverkiezingen

KP-kandidaat René Flawinne. Hij verzamelde oude (Franstalige) straatnaamborden uit Outgaarden. Foto: RAYMOND BILLEN

Hoegaarden - Dit keer nemen er vier dorpsgenoten deel aan de parlementsverkiezingen. Dat was ooit wel 'ns anders.

Caroline Vangoidsenhoven deelt mee dat de lijsten voor de komende verkiezingen nu zijn goedgekeurd door de leden van Open  VLD: 'Ik zal de kleuren van Hoegaarden verdedigen vanop de negende effectieve plaats op de kamerlijst, de lijst van super Maggie.' Daarmee is bevestigd dat een recordaantal dorpsgenoten zal deelnemen aan de parlementsverkiezingen van 25 mei.

Naast gemeenteraadslid Vangoidsenhoven komen er ook Hoegaardiers op bij N-VA, Groen en Rossem.  Er is nog onduidelijkheid over PvdA. Provincie- en gemeenteraadslid Liselore Fuchs (N-VA) staat op de zesde opvolgersplaats voor het Vlaams parlement. Vertegenwooridger van Jong Groen Wim Vandewijngaerde is derde opvolger bij Groen. Werner Cox staat derde bij de effectieven op de kamerlijst bij Rossem. Hij zal binnenkort echter verhuizen naar Limburg.

Veertig jaar geleden stond er helemaal niemand op de lijst voor senaat, kamer of provincieraad. Of toch wel, als je met de grenzen van vandaag rekening houdt had je één kandidaat uit Outgaarden.  Neen, niet Marcel Logist bij de BSP, wel René Flawinnne bij de communistische KP. Hij haalde in 1974 toen in het kanton Tienen (provincieraad) 108 voorkeurstemmen (plus nog enkele tientallen in andere kantons). Zo weet je wat de buren waard zijn...

Bij die verkiezingen van maart 1974 organiseerde jeugdhuis Paenhuys een stembusgang onder het motto 'Stemrecht op achttien jaar'. Jongeren konden toen pas een officiële stem uitbrengen vanaf 21. De 18- tot 21-jarigen werden opgeroepen met een namaakkiesbrief. Twintig procent onder hen daagde op. Op nationaal vlak merkte 'De Rode Vaan' het fenomeen op.

De groep achttien+ stemde toen voor klassieke sterke figuren uit de streek: Gaston Eyskens (CVP), Godelieve Devos (CVP), Willy Kuijpers (VU), Omer Vanaudenhove (PVV) en voor de provincie voor André Moreau (PVV). Maar ze maakten van CVP en VU de favoriete partijen, op gelijke hoogte. Ver erachter bleek de KP bijna zo sterk als de BSP. De PVV bekleedde een middenpositie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio