Gevaarlijke site alsnog te betreden

Ruïnes Markizaat vol industrieel erfgoed

Lede - Waarschuwingsborden zijn aangebracht en de toegang tot het evenementenplein is met een hek afgesloten. Wat niet belet dat even verder een ander hek openstaat langs waar men ongestoord naar binnen kan.

Reeds vorig jaar was door een bezorgde bewoner gewezen op de gevaar: de ruïnes van het Markizaat en de oude schoolgebouwen waren immers vrij toegankelijk. Na een artikel hierover in onze krant liet de gemeente een hek plaatsen. Evenwel niet naar het grote terras, het zogenaamde ‘evenementenplein’ . Van hieruit kon men dus ongestoord de bouwvallige en gevaarlijke ruïnes verkennen.

Een verkenning in de kelders van de schoolgebouwen die we zelf deden in september 2014 leverde overigens de vaststelling op dat er heel wat oude machines, kasten en ander tuig in de kelders staat: industrieel erfgoed als het ware. We brachten de gemeente hiervan op de hoogte en stuurden een aantal foto’s mee ‘ten bewijze’  (foto’s 2 tot 8). Samen met de vraag of het de bedoeling was dat deze tuigen samen met de sloop van de gebouwen zouden verdwijnen.

Recent ontstond commotie over spelende kinderen die in de ruïnes zouden opgemerkt zijn. En inderdaad, donderdagmorgen stelde we vast dat de site nog steeds te betreden is. Burgemeester Roland Uyttendaele neemt alvast contact op met de technische dienst, laat hij desgevraagd noteren. ‘En volgende week op het schepencollege moeten we zeker de stand van zaken opmaken.’

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio