VIDEO. Zelfrijdende busjes in hoofdstad zijn nog niet voor meteen

Brussel - De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is momenteel te gast in het Canadese Montreal om er ideeën op te doen op het UITP-congres voor openbaar vervoer. Grote publiekstrekker daar is een zelfrijdend busje. Een idee dat tot de verbeelding spreekt, maar niet meteen zijn intrede in Brussel zal maken.

Het UITP-congres vindt om de twee jaar plaats in een andere stad. Ditmaal is Montreal in Canada aan de beurt. Zo'n tachtig landen verwelkomen er ongeveer 3.000 bezoekers om er de nieuwste technologieën voor te stellen op het gebied van openbaar vervoer. Dat gaat van stoeltjes voor in de bussen tot ticketingsystemen en zelfs motorcompartimenten.

Maar de absolute blikvanger van deze editie is een zelfrijdend busje van Transdev, net buiten het congrescentrum. Daarvoor werd een deel van de rijbaan afgesloten. Het busje, van Franse makelij, rijdt er een klein traject, volledig zonder bestuurder. Gekke snelheden moet men alvast niet verwachten, maar het busje lokt heel wat nieuwsgierigen. “Sensoren aan de buitenkant zorgen er voor dat obstakels herkend worden”, klinkt het bij de standhouders. “Mocht er dus iemand voor komen lopen, dan stopt het busje bruusk.”

Hoewel het grappig uitziende ding veel kijklustigen lokt, moet men het niet meteen in ons land verwachten. “Het is een zeer innovatief idee, maar ik zie het niet meteen in een stad als Brussel”, zei CEO van de MIVB, Brieuc de Meeûs. 

LEES OOK: Citybus zal volgend jaar Brusselse hoogstad met benedenstad verbinden

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees