“We zijn de hypocrisie van Open VLD meer dan beu”

CD&V fractie verlaat de gemeenteraad

Lede - De opvolging van OCMW raadslid Pedro Brugada zorgde gisteren in de gemeenteraad voor een verrassende plot. Toen Open VLD de goedkeuring vroeg van de geloofsbrieven van de opvolger, wilde CD&V dat eerst een andere liberale mandataris ontslag zou nemen omdat hij niet meer in de gemeente woont. Een kort relaas.

Burgemeester Roland Uyttendaele  (CD&V) kondigde na een schorsing aan dat zijn fractie de gemeenteraad verliet. Dat gebeurde tijdens de bespreking van een agendapunt dat toegevoegd werd door coalitiepartner Open VLD, namelijk de opvolging van Pedro Brugada als raadslid van het OCMW. Brugada verhuist immers naar Oostende. Officieel moet Brugada zijn ontslag nog geven.

“Dit ontslag is louter ter kennisgeving,” stelde Open VLD raadslid Peter Venneman die het punt behandelde. Voor de opvolger van de hartspecialist, Joachim De Grauwe, moet de gemeenteraad de geloofsbrieven goedkeuren. Ook voor diens opvolger. Tot zover de technische kant. Marc Boterberg (Lede Vlaams & Zinvol) gooide meteen een stok in het hoenderhok. “Niet één, maar drie dossiers hadden hier moeten behandeld worden. Hiermee alludeerde hij op de vermeende domiciliefraude van twee Open VLD’ers, namelijk Annelies De Meersman, voorzitter OCMW en recent Open VLD raadslid Freddy Beirens. Beiden zouden niet wonen op hun in het bevolkingsregister geregistreerde hoofdverblijfplaats.

Voorheen had oppositieraadslid Norbert De Jonge (Voorwaarts Lede) gesteld dat de gemeenteraad geen kennis kon nemen van het ontslag van Brugada, “aangezien deze zijn ontslag nog moet geven.” En over de andere dossiers sneerde hij: “zij (bedoeld De Meersman en Beirens) komen hier de wetten stellen en ze wonen hier niet eens.” Toen burgemeester Roland Uyttendaele als gelegenheidsvoorzitter van de raad het punt van Venneman ter stemming wou voorleggen, vroeg partijgenoot schepen Elke Meganck de schorsing aan. Na 20 minuten beraadslaging achter de schermen volgde de hervatting.

Daarop kondigde Uyttendaele aan dat zijn fractie de raad zou verlaten. “Alvorens het punt over Brugada te behandelen wilden we eerst het ontslag van Freddy Beirens die onwettelijk zetelt aangezien hij niet meer in Lede woont.” Partijgenoot en schepen Elke Meganck is even formeel: “Wat voor de gewone burger niet kan, moet zeker gelden voor een raadslid of schepen. En dan nog de partijen aflopen om de onwettelijkheid door de vingers te zien is er ver over. We zijn de hypocrisie van de VLD meer dan beu.”

De secretaris kon nadien slechts vaststellen dat de raad niet meer in aantal was om geldig te vergaderen en dus werd de vergadering beëindigd.

In een reactie betreurt Open VLD het opstappen van de coalitiepartner. “Alles verloopt reglementair. Het is jammer dat in de aanloop naar de verkiezingen sommigen politieke spelletjes willen spelen waar de Ledenaar geen boodschap aan heeft, integendeel. De burger heeft niets aan politici die in plaats van met elkaar te praten en oplossingen te vinden, hun verantwoordelijkheden ontlopen en van tafel weglopen,” aldus Ingo Luypaert.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio