Chris Vervliet (CD&V) burgemeester, ruilt SP.A voor Open VLD en N-VA

Chris Vervliet (CD&V) burgemeester, ruilt SP.A voor Open VLD en N-VA

Het staat vast: Chris Vervliet (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester van Boutersem. Foto: Ruben De Keyzer

Boutersem - Chris Vervliet (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester vna Boutersem, en haalt de oude SP.A-partner in langs rechts. De nieuwe coalitie wordt gevormd met CD&V, Open VLD en N-VA.

Met een verlies van zeven naar vijf zetels heeft voormalig bestuurspartij SP.A heel wat slagkracht verloren. Ze maken geen deel meer uit van de meerderheid in 2019.

"Met ons drieën willen een sterk elan geven aan het bestuur van Boutersem", melden CD&V, N-VA en Open VLD. "Prioriteiten zijn gezonde gemeentefinanciën, fietspaden, voetpaden en mobiliteit, een goede gemeentelijke communicatie en een uitgebouwd welzijnsbeleid."

De drie partners zeggen ook de gemeenteraadsleden actief te willen betrekken.  "Alle partijen hebben in de aanloop naar de verkiezingen nieuwe kandidaten gerekruteerd.  Het is belangrijk te valoriseren, ongeacht of ze in de meerderheid of in de oppositie zitten."

De toewijzing van de bevoegdheden is nog niet bekend.

CD&V: "Iedereen verdient waardering"

Over de keuze om niet verder te gaan met SP.A, wenst Vervliet niet uit te weiden. "Uit respect voor de mensen waarmee we zes jaar goed hebben samengewerkt denk ik niet dat we de details van de onderhandelingen meegeven", aldus de nieuwe burgemeester. "Ik ben zeer tevreden van onze uitslag, we hebben keihard gewerkt voorbije jaren, goede kandidaten kunnen naar voren sturen. Dat is een beloning voor het werk dat we hebben geleverd en de inzet van al onze kandidaten."

"Ik wil er ook aan toevoegen dat we absoluut geen leedvermaak hebben met de mensen die erop achteruitgaan", zegt Vervliet tot slot. "Democratie werkt nu eenmaal zo, soms ben je winnaar en soms ben je verliezer. Maar iedereen heeft zijn best gedaan en verdient daarvoor waardering."

Groen: "gemiste kans"

Oppositiepartij Groen reageert ontgoocheld. "Deze coalitie is een gemiste kans voor een progressief en groen beleid in Boutersem", aldus lijsttrekker Jos Thys (Groen). "Onze partij is het sterkst gestegen in Boutersem, en dus had een plaats in het bestuur ons mooi geleken. Maar nu hebben we vernomen dat CD&V samen gaat met N-VA, dat één zetel winst heeft gemaakt, en Open VLD, dat twee zetels verliest."

"We hebben telefonisch contact gehad met CD&V om een samenwerking te bespreken, maar aan de onderhandelingstafel zijn we nooit geraakt", gaat Thys verder. "Zonder uitleg waarom. We voelen ons aan het lijntje gehouden."

"Maar goed, we willen kijken naar de toekomst", zegt Thys tot slot. "We hebben mooie resultaten geboekt, en met drie verkozen gemeenteraadsleden. Ook de volgende 6 jaar beloven we met Groen kritisch maar constructief oppositie te blijven voeren voor een socialer en duurzamer Boutersem.”

N-VA: "Betere communicatie, mobiliteit en veiligheid"

N-VA-lijsttrekker blikt tevreden naar de uitslagen. Zijn partij gaat van twee naar drie zetels. "CD&V heeft de onderhandelingen geleid, en nu stappen we mee in het bestuur. Ik geloof dat ons programma nauw aansluiten bij dat van onze nieuwe partners. Net als hen leggen we de prioriteit op een financieel gezonde gemeente, duidelijkere communicatie, meer voet- en fietspaden, en veiligheid."

SP.A "We voelen ons bedrogen"

Lijsttrekker Mia Smets (SP.A) is niet opgezet met de nieuwe coalitie. De partij van uittredend burgemeester Sarah Boon (SP.A) veronderstelde dat ze de samenwerking met CD&V gewoon gingen verderzetten, zij het met Vervliet als burgemeester. "We zijn via de pers op de hoogte gebracht van de nieuwe coalitie", zegt lijsttrekker Smets. "Ook mijn partijgenoten en onze voorzitter kwamen uit de lucht gevallen. We voelen ons bedrogen."

Volgens Smets hadden de voormalige partners het moeilijk om een compromis te vinden. "We hebben met CD&V onderhandeld, en gingen akkoord dat Chris burgemeester zou worden. Hij had immers de meeste voorkeursstemmen. Alleen over de verdeling van de schepenmandaten geraakten we het niet eens. We hebben toen onze onderhandeling zonder compromis afgesloten. Na die vergadering hebben we geen contact opgenomen met de andere partijen, omdat we nog steeds het volle vertrouwen hadden in een verdere samenwerking met onze partner. Intussen trok CD&V naar N-VA en Open VLD, en het resultaat is gekend."

"Bij nader inzien hadden we beter ook met andere partijen naar de onderhandelingstafel getrokken, om snel een nieuwe meerderheid te vormen", zegt Smets. "Ons vertrouwen heeft ons parten gespeeld. Maar het is wat het is."

Open VLD: "Een logische coalitie"

Volgens lijsttrekker Janina Vandebroeck (Open VLD) is het nieuwe bestuursakkoord niet meer dan democratisch. "CD&V, N-VA en Open VLD zijn een logische coalitie, gezien onze idiologische gelijkenissen. Er wordt ons verweten dat de kiezer een progressieve coalitie wou, maar is dat zo? SP.A is twee zetels gezakt, en die zijn getransponeerd naar Groen. Wij zijn ook twee zetels verloren, maar onze campagne is van start gegaan met een totaal nieuw team. Daardoor was het geen gemakkelijke opgave om ons programma in de verf te zetten, wat we ook hebben moeten bekopen door twee zetels af te staan."

"Langs de andere kant behaalde ik wel het derde hoogste aantal voorkeurstemmen, meer dan de lijsttrekker van Groen. Dat zij dus meer recht zouden hebben om in het bestuur te gaan, vind ik niet kloppen", geeft Janina nog mee. "Als je ons programma vergelijkt met dat van CD&V en N-VA, zie je heel veel overeenstemmingen. Ook op persoonlijk vlak kom ik goed overeen met Maarten en Chris. Dat maakt dat we een coherent beleid kunnen voeren. Na 24 jaar bestuur met SP.A, is het tijd voor een nieuwe wind."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio