Nachtelijke stoeipartij gaat viraal: zijn deze bevers worstelende rivalen of spelende minnaars?

Huldenberg - De nachtelijke stoeipartij van twee pluizige bevers krijgt veel bekijks op het internet. Via een cameraval heeft natuurliefhebber Jill Debecker van Natuurpunt Druivenstreek twee bevers vastgelegd die een potje worstelen in de Ijse. Of het gaat om een gevecht of een liefdesspel, is niet duidelijk.

“Om zulke beelden te maken moet je veel geluk hebben”, aldus Debecker. Samen met haar man Wim heeft ze enkele camera’s met bewegingssensoren geplaatst aan de Ijse. “Onze camera’s staan er inmiddels een half jaar, en we hebben al vele dieren zien passeren. Al zijn niet alle beelden even geslaagd. Voor elke tweehonderd opnames hebben we er slechts vijf die we bruikbaar vinden.”

 

De beelden van de stoeiende bevers, waren voor Debecker een aangename verrassing. “Bevers zijn een bedreigde diersoort. Wat ze aan het doen zijn weet ik niet zeker. Er zijn drie burchten in de buurt, dus het is goed mogelijk dat het rivalen zijn. Of spelende minnaars, wie weet.”

 

Volgens Debecker gaat het hier wellicht om afstammelingen van de twintig bevers uit de Duitse deelstaat Beieren, die in 2003 illegaal zijn losgelaten in de vallei van de Dijle en de Laan. De uitzetting doorkruiste toen de plannen van de overheid om op een gecontroleerde en verantwoorde wijze de diersoort te herintroduceren.  Koen De Smet, toenmalig diensthoofd van afdeling Natuur, verklaarde aan Knack dat ‘wat een geweldig project ‘pro bever’ had kunnen worden, door de ondoordachte actie van een paar cowboys in de illegale sfeer is terecht gekomen’.

 

Debecker is tevreden dat de beelden veelvuldig bekeken worden, al hoopt ze dat de bevers geen ongewenst bezoek krijgen. “Het is belangrijk dat deze dieren zo min mogelijk gestoord worden”, zegt ze. “Ik ben blij dat de video zoveel bekijks krijgt, maar wil de mensen wel op het hart drukken om niet op zoek te gaan naar hun burcht.”

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees