"Hoofdbaan heeft voortaan voorrang"

Voorrang van rechts afgeschaft op 33 lokale wegen

Voorrang van rechts afgeschaft op 33 lokale wegen

Gemeente start maandag met signalisatie op de as Oordegem-Lede Foto: rudi de koker

Lede - Na de goedkeuring van de gemeenteraad en het fiat van de verkeerscommissie voor het wijzigen van de voorrangsregeling, start de gemeente volgende maandag met het aanbrengen van de nodige signalisatie. De werken die per verkeersas worden uitgevoerd, zullen in totaal drie weken duren.

“In totaal gaat het om 33 straten en 92 kruispunten. Eerst pakken we de hoofdas tussen Oordegem en Lede aan, daarna werken we van west naar oost,” vertelt schepen van Openbare Werken Robert De Mulder (CD&V).

Er zijn twaalf lokale hoofdassen in Lede: Oordegemkouter – Molenhoek – Smetlededorp – Schildekensstraat – Smetledestraat – Hofsmeer – Hoogledezijdestraat – Rijststraat – Reymeersstraat – Grotekapellelaan. Dit is de belangrijkste hoofdas.  Andere lokale hoofdassen die aantakken op deze as moeten hun voorrang afstaan: Hoging – Zwaanstraat; Stichelendries; Klinkaard – Speurtstraat – Oordegemdorp;Oud-Smetlede – Kapellenhoek; Serskampstraat; Papegemstraat – Essestraat – Langehaag; Bredestraat – Watermolenstraat; Ommeganglaan; Dr. Moenslaan – Olmendreefrede – Broeder De Saedeleerstraat – Steenstraat; Spoorstraat en Poortendriesstraat – Ronkenburgstraat – Suikerstraat.  

“De afschaffing van de voorrang van rechts op lokale hoofdwegen is een van de acties die in het gemeentelijk mobiliteitsplan staan. Wegen van hogere categorie - lokale wegen type II – moeten voorrang hebben op wegen van lagere categorie.”

Op sommige lokale hoofdwegen was de voorrang van rechts reeds afgeschaft - Spoorstraat en Klinkaard - en op andere lokale hoofdwegen was de voorrang van rechts enkel afgeschaft voor fietsers - Steenstraat, Poortendriesstraat, Ronkenburgstraat, Suikerstraat - Dit is een gevolg van de subsidievoorwaarden die de hogere overheid oplegt voor het aanleggen van aanliggende verhoogde fietspaden.  “De gewijzigde voorrangsregels moeten het aantal ongevallen verminderen. Zeker op een kruispunt als Prison in Wanzele,” besluit De Mulder.

 

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio