Technische camera’s al geplaatst in vijf provincies

Infrabel houdt overwegen vanop afstand in de gaten

Lede - Momenteel zijn aan een 50-tal overwegen -gespreid over heel België - die uitgerust zijn met slagbomen technische camera’s geplaatst. “Die moeten toelaten om storingen sneller op te lossen,” aldus Thomas Baeken van Infrabel. Op de drukke lijn 50 in onze regio zijn al heel wat camera's actief. “En neen, Lede is geen primeur.”

Ook aan diverse spooroverwegen in Lede zijn -net zoals dit elders al het geval is - camera’s geplaatst. “Het hele project is een actiepunt in ons plan om sneller onderhoudsploegen te kunnen sturen wanneer er zich een incident voordoet,” vertelt Thomas Baeken van Infrabel. “Een voorbeeld: in volle ochtendspits stoort een overweg. Zo’n incident heeft een impact op de regelmaat van het treinverkeer, want treinbestuurders moeten dan afremmen, claxonneren en stapvoets de overweg over rijden.

Op de camerabeelden ziet men dat er een slagboom werd afgereden. Ook welk type. Dus gaat er nu geen tijd meer verloren om eerst een technische ploeg te sturen, maar kunnen we meteen de juiste ingreep doen om te herstellen.” Gespreid over heel België hebben al een 50-tal overwegen zo’n technische camera. “Dit jaar komen er nog 75 bij,” aldus Baeken die nog beklemtoont dat het geenszins om bewakingscamera’s gaat. “In de seinhuizen waar de beelden toekomen zijn het enkel bevoegde mensen die voor de analyse instaan.”

In Lede waar de drukke lijn 50 Gent-Brussel passeert, zijn momenteel al aan de meeste overwegen camera’s geplaatst. “En neen, een primeur is Lede niet,” geeft Baeken toe.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio