Schoon Volk, een tentoonstelling over uiterlijk en meer

Asse - De provincie Vlaams-Brabant trekt met de tentoonstelling 'Schoon Volk' naar Asse, Aarschot en Leuven. Deze tentoonstelling doet de bezoekers nadenken over de hedendaagse schoonheidsidealen en het belang van het uiterlijk. De bibliotheek van Asse krijgt de primeur vanaf dinsdag 3 november.

Dertig verschillende mensen gaven hun mening over leuke, maar soms ook moeilijke thema’s als man en vrouw, jong en oud, groot en klein, hetero en holebi, blank of zwart. Ze vormden de bouwstenen voor de tentoonstelling 'Schoon volk', met videogetuigenissen en foto's over hoe ons uiterlijk ons leven bepaalt of net niet.

De tentoonstelling maakt een rondreis in onze provincie. Als eerste is de openbare bibliotheek van Asse aan de beurt, van 3 november tot 20 december. Volgend jaar verhuist ze naar de bibliotheek van Aarschot (januari-februari) en de bibliotheek van Leuven (maart-april).

Naast de tentoonstelling zijn er op de drie locaties nevenactiviteiten te beleven. Er worden workshops ingericht over ons zelfbeeld, schoonheidsidealen, het veranderende lichaam, pesten, discriminatie en racisme, kansen op de arbeidsmarkt, kijken naar anderen, kledij en subculturen en de invloed van media en beeldcultuur. Daarnaast zijn er lezingen over schoonheidsidealen, uiterlijk en seksualiteit en over leven met een handicap.

Een belangrijk nevenproject van Schoon Volk is de DNA-analyse van een aantal bekende Vlaams-Brabanders, zoals gedeputeerde Karin Jiroflée, Goedele Liekens, Phara De Aguirre, Wim De Vilder, Trui Moerkerke, Elodie Ouedraogo en Mohamed Ridouani. De analyse wordt uitgevoerd door professor Ronny Decorte van de KU-Leuven.

‘Deze analyse illustreert de migratiestromen die onze voorouders hebben meegemaakt, en die uiteindelijk hebben geleid tot onze specifieke uiterlijke kenmerken en het feit dat wij hier zijn terecht gekomen. Tegelijk toont deze analyse de onzin van rassen theorieën aan. Er is maar één ras, namelijk de mens. En we zijn allemaal Schoon Volk’ zegt gedeputeerde Karin Jiroflée (SP.A).

Wie een wedstrijdkaart invult tijdens zijn bezoek aan de tentoonstelling maakt kans om een persoonlijke DNA-kit met bijhorende analyse te winnen.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/diversiteitengelijkekansen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio