Met Aramese gemeenschap Zellik op cultuurreis naar Turkije

© rds

Schepen Etienne Keymolen (N-VA), het Rodenbachfonds en de Aramese gemeenschap van Zellik pakken samen uit met een achtdaagse cultuurreis ‘in het voetspoor van de christelijke en Aramese gemeenschappen in Turkije’. De reis heeft plaats van zondag 25 april tot en met zondag 2 mei en kost 725 euro per persoon.

Rudy De Saedeleir

In Asse, vooral in deelgemeente Zellik, immigreerden de laatste tientallen jaren een aantal Aramese families uit Oost-Turkije, hun eeuwenoude heimat. Veel Arameeërs emigreerden naar het Westen.

‘Hun geschiedenis, hun cultureel erfgoed, hun taal en godsdienst zijn boeiend genoeg om samen met hen een reis naar Oost-Turkije te ondernemen’, vindt schepen Etienne Keymolen. Hij organiseert en coördineert als schepen van integratie en ontwikkelingssamenwerking in Asse de verschillende contacten. Hij heeft ook zelf al een paar reizen in die zin achter de rug. ‘Ook in Istanboel, dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa, bekijken we in het bijzonder de sporen van de christelijke en Aramese gemeenschappen.’

Diyarbakir en Istanboel

De eerste drie dagen wordt de regio Diyarbakir (Zuidoost-Turkije) aangedaan met onder meer een bezoek aan het klooster Sint-Gabriel - foto onder - en een ontmoeting met de Aramese bisschop. Er zijn ook rondritten door het bergachtige landschap en enkele historische stadjes en dorpen waaronder Mardin en een bezoek aan ruïnes van kerken. De overnachtingen in de eerste vier nachten zijn voorzien in een hotel in Midyat, 60 kilometer ten oosten van Mardin.

Voor de tweede helft van de reis wordt een binnenlandse vlucht genomen van Diyarbakir naar Istanboel. Daar is een gesprek gepland met de bisschop van de Syrische Orthodoxe kerk in Istanbul en voor de bezoeken is er keuze uit tientallen bezienswaardigheden. In Istanboel (laatste drie nachten) wordt gelogeerd in het viersterrenhotel President Best Western (www.thepresidenthotel.com).

Bijeenkomst

Het precieze programma van het verblijf in het Zuidoosten en in Istanboel wordt ingevuld op een voorbereidende bijeenkomst, eind maart in Asse. De uitleg bij alle bezoeken aan musea, sites en monumenten gebeurt in het Nederlands door de organisatoren.

De voorlopige prijs, berekend op basis van 7 nachten in tweepersoonskamer met ontbijt, is 725 euro per persoon. Middag- en avondeten, drank, toegangsgelden en alle andere extra uitgaven zitten niet in de prijs. In Diyarbakir is het naar Westerse normen zeer goedkoop.

Maximum 20 deelnemers

Het aantal deelnemers wordt beperkt tot maximum 20. De verplaatsingen in het Zuidoosten gebeuren met een minibus, bestuurd door de organisatoren. In Istanboel gebeuren de verplaatsingen te voet of met de taxi. In Turkije is het in april gemiddeld 18 graden, zacht en zonnig. In het Zuidoosten kan het ’s avonds wel flink afkoelen.

Wie inschrijft, wordt vrijblijvend uitgenodigd op een voorbereidende en afsluitende bijeenkomst. Geïnteresseerden nemen best snel contact op om zich te laten noteren op de inschrijvingslijst.

Inschrijven:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus