Leerlingen ontmaskeren dader en vinden boek

Mysterie verdwenen BIB boek opgehelderd

'The Sherlocks' van Kwikstaartje Oordegem Foto: rudi de koker

Lede - Onder de vakkundige begeleiding van de Leedse politie zochten 300 derdegraads speurders van de Leedse scholen 3 maanden lang naar het handgeschreven 18de eeuwse boek van Johannes Baptista van Herfelingen. Op 1 april werd de zaak opgehelderd.

Alle scholen werkten mee

De vijfde en zesde leerjaren van alle Leedse scholen werkten enthousiast mee aan deze speurtocht. Op de bibliotheek site volgden ze maandenlang elke tip die naar de oplossing van de raadselachtige diefstal kon leiden. Meer dan 12.000 keer werd de site bezocht.

Ontknoping

Uiteindelijk verzamelden alle leerlingen in zaal De Bron, waar het mysterie zijn ontknoping kreeg. Onder de 11 verdachten werd bankbediende 'Joske Slots' als dader aangewezen. De verklaring die hij aflegde is te zien op de site van de bibliotheek. Het team 'The Sherlocks' van juf Marijke Baeyens van Kwikstaartje uit Oordegem vond uiteindelijk ook de plek waar het boek was verborgen : de Raadzaal van het Gemeentehuis.

Leescultuur bevorderen

Met de boekenweek actie, rond het thema 'Geheimen', is de Leedse bibliotheek er op een ludieke en enthousiaste wijze in geslaagd om het boek extra in de kijker te plaatsen, aldus schepen Elke Meganck (CD&V) die de onderscheiden scholen bedankte voor hun deelname.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio