Mensen van bij ons op Erfgoeddag

Enricus Smetius (1537-1614), rector in Heidelberg

Enricus Smetius (1537-1614), rector in Heidelberg

Enricus Smetius, een van de helden die biografisch worden belicht tijdens Erfgoeddag op 22 april Foto: hubert topke

Lede - De oudste ‘held’ die op Erfgoeddag in zaal De Bron aandacht krijgt was de kleinzoon van de heer van Lede wiens wapenschild overigens nog de openhaardplaat siert in Ronkenburg.

Dokter en erudiet
Op twintigjarige leeftijd schreef ‘Hendrik De Smet’, Enricus Smetius al de ‘Lof der geneeskunde’. Gepromoveerd aan de universiteit van Bologna vestigde hij zich als arts in Antwerpen. Met het begin van de Beeldenstorm echter (1566) maakte hij zich net als vele stadsgenoten uit de voeten en toog richting Duitsland waar hij een jaar later lijfarts werd van keurvorst Frederik III.

Veel gevraagd als docent ook, werd hij uiteindelijk rector van de universiteit van Heidelberg (1588). Naast de vele lezingen die hij gaf, was hij ook de auteur van verschillende wetenschappelijke werken. Uiteraard allemaal in het Latijn, een taal die hij vlot beheerste, aangezien hij al op zeventienjarige leeftijd een Grieks werk, de Puthagros’ gnomen, in het Latijn vertaalde.
 

Toonaangevend
Gevlucht voor de Beeldenstorm in Antwerpen, overleed hij – ironisch genoeg - ten gevolge van een val op de gladde kerktrappen. Zijn grafschrift luidde ‘aurea mediocritas’, of ‘de gulden middelmaat’. Samen met andere vooraanstaande emigranten - tijdsgenoten, was Enricus Smetius een bepalende figuur in de bloei van de Heidelbergse universiteit.
 

Volgende figuur : Julius De Geyter
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio