Roefelkinderen brengen eigen verslagje van Roefeldag

Afgelopen zaterdag was het in Tielt Roefeldag, waarin de kinderen even in het beroep kruipen van een volwassene. Mattie Lema (11), Silke Desander (11), Paulien Declercq (10), Wolf Lambert (11) en Thomas Gruyaert (12) kropen in de huid van een journalist en trokken naar de verschillende Roefel-activiteiten. Ze werden daarbij begeleid door een echte reporter van Het Nieuwsblad en een Roefel-begeleidster. Ze maakten dit verslagje, die we integraal overnemen op deze site. Zowel tekst als foto's zijn van de hand van de kinderen.

Eerst besloten we een kijkje te gaan nemen bij de rechtbank, waar de kinderen eens konden zien hoe die werkte. Maar een teleurgestelde groep journalisten weet u te melden dat de rechtbank gesloten is. We hadden er niet aan gedacht dat de rechters niet werken op zaterdag. (Wolf)

Daarna trokken we naar de Brandweer in de Felix D'Hoopstraat om een interview af te nemen met Lennert Defauw, een 12-jarige deelnemer van de activiteit. ik vroeg hem wat je hier vooral mag doen. 'We mogen met de brandweerslang spuiten en we mogen met een soort ladderwagen naar boven gaan', aldus Lennert. Een brandweerladder die maar liefst 34 meter hoog is, zo zegt brandweerman Patrick ons. (Thomas)

Onder het geluid van ronkende motoren, waterspuiten en omhooggaande ladders, probeer ik de mensen hier een paar vragen te stellen. Zoals de 39-jarige Chris Claeys, die brandweerman en chauffeur is en die hier bijna alles mag doen bij de brandweer. Terwijl we hier aankwamen aan de kazerne, werd de brandweerwagen opgeroepen voor een olievlek op de Ringbaan. Hij vertelt me nog dat de brandweer mensen redt, mensen opvangt bij wateroverlast. Dat laatste is het vaakst gebeurd, met de stormen van begin dit jaar.

Een paar van onze groep, de journalisten, mogen al eens mee naar boven met de ladderwagen, 'elevator' genoemd door de brandweermannen. Ondanks mijn hoogtrevrees was het leuk om mee te maken. Ondertussen schieten een paar kinderen uit met de brandslang in de richting van mijn blaadje. Maar ik zeg altijd zo: alles voor het nieuws! (Wolf)

Na onze avonturen bij de brandweer, gaan we experimenteren met fysica in de sporthal. Daar brengt Mark Govaert een aantal experimenten. (Mattie)

We zien bijvoorbeeld een truc met een ei dat valt als de man zich op het ei concentreert en met zijn vingers knipt. Er blijkt een zandloper in te zitten, die het ei na een tijdje doet vallen. We zien ook dat iets sneller in evenwicht blijft als het zwaarste het laagst zit. En het evenwichtspunt ligt bij mannen hoger dan bij vrouwen.

We kunnen nog heel wat andere proefjes bekijken, waaronder zeepbelletjes gevuld met gas op iemands hand leggen en ze in brand steken. Toch is de hand niet verbrand! Omdat de belletjes de warmte vangen en warme lucht stijgt altijd! We zien een vlam ook stijgen in een ronde buis en wat er in een aansteker zit. Bedankt, Marc Govaert!

Uw reporter vertrekt nu naar het Sint-Andriesziekenhuis. Hier zien we de kinderen reportages maken bij Sarto-TV, de lokale tv-zender van het ziekenhuis. We zien een hele installatie van filmtoestanden waaronder computers, camera's en geluidsinstallaties. De tv-sterren staan al klaar. (Wolf)

Sarto TV is de tv- en radiozender van het Sint-Andriesziekenhuis en rusthuis. Het is opgericht in 1980. De doel is om ontspanning te bieden aan de mensen die in de ziekenhuis- en rusthuiskamers liggen. Een 20-tal mensen, vrijwilligers, werken mee aan het project. Er bestaat ook een jongerenvereniging: Jong Bloed Sarto TV. De uitzendingen verlopen via het interne tv-circuit. Ze tonen toneelstukken van toneelverenigingen, maar ook eigen producties zoals de nieuwjaarswensen, stapke in Tielt (voor Tielt On Screen) en Het Moordgezelschap, een film die in 2013 uitkomt.

Bij elke producte worden er 5 taken toebedeeld: de techniek, regie, regieassistent, camera, geluid en montage. Tijdens een toneelstuk is de ploeg van Sarto TV altijd met 9 mensen. Ze zoeken nog vrijwilligers. Je kunt hen bereiken via wanted@sarto-tv.be. (Silke)

We stellen eens een paar vragen aan het nieuwe teamlid Bart Mese. 'Ik leerde Sarto kennen omdat ik 'Tielt On Screen' organiseerde. Sarto stuurde een filmpje in, zo leerde ik hen kennen', zegt Bart Mese.

Onze laatste stop waren de pottenbakkers. We stellen aan deelnemers Hélene en Julia een paar vragen. 'Pottenbakken is echt leuk, omdat je je vuil mag maken', zeggen de twee. 'We hebben al potjes gemaakt en mogen straks iets maken op de draaischijf. We maken een zetel! Ik maak dat, omdat hier een brok lag dat leek op een zetel.'

We zien iemand al iets maken op de schijf, maar het wil niet zo goed lukken. Het potje wordt veel te klein. Jammer, maar helaas. Intussen is een potje gelukt... Of toch net niet. Er zit een gat vanonder... Op een tafel zie ik een hele collectie kleiwerkjes staan. Wat ze maken? 'Niets, ik ga mijn handen wassen', klinkt het. Haha. En we gaan weer door. Salut! (Wolf).

Tekst + foto's: Roefelkinderen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio