CD&V verliest, maar doet verder met SP.A

Liedekerke - In Liedekerke doen CD&V en SP.A er samen een derde termijn bij. Ondanks flink stemmenverlies blijft Luc Wynant (CD&V) burgemeester.

De N-VA komt in Liedekerke onmiddellijk met zeven verkozenen in de nieuwe gemeenteraad, die 23 zitjes zal tellen, twee meer dan de huidige, aflopende gemeenteraad. De CD&V, die zes jaar geleden in kartel opkwam met N-VA, verliest een zetel, maar blijft met 8 zetels wel de grootste partij. Toch ziet burgemeester Luc Wynant zijn persoonlijke score van 1.654 naar 1.097 voorkeurstemmen. Ook lijstduwer Etienne Schouppe (744 voorkeurstemmen) gaat er 456 stemmen op achteruit.

Kartelpartner SP.A zakt 2,9 procent, maar kan zijn huidige vijf zetels wel behouden. ‘Het blijkt dat zes jaar werken aan de gemeente geen garantie is op waardering van de kiezer en dat veel mensen zich liever laten meedrijven op nationale golven’, kan lijsttrekker Dirk Lodewijk zijn ontgoocheling toch niet echt verbergen.

Er was zondagnamiddag al vrij snel een nieuw bestuursakkoord tussen CD&V en SP.A. CD&V mag de burgemeester, de OCMW-voorzitter en twee schepenen leveren, de SP.A krijgt opnieuw drie schepenen. Luc Wynant mag een derde termijn als burgemeester aanvatten, de namen voor de andere mandaten werden gisteren nog niet ingevuld.

Voor N-VA is zeven zetels een forse overwinning, maar niet voldoende om de meerderheid te breken. Lijsttrekker Johnny De Brabanter, die de voorbije drie jaar OCMW-voorzitter was, verhuist naar de oppositie. Open VLD, dat met een fel verjongde lijst uitpakte, verliest opnieuw en houdt amper twee zetels over. Peter Pauwels komt als nieuwkomer naast Patrick Asselman in de gemeenteraad, Danie De Ro-Monfrans verliest haar zitje. Vlaams Belang houdt nog één zetel over van de vier uit 2006. Die gaat naar lijsttrekker Vanessa De Bolle.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio