N-VA met 7 zetels naar de oppositie

Roland Uyttendaele (CD&V) is de nieuwe burgemeester

De nieuwe burgemeester hier met Isabelle Derder Foto: rudi de koker

Lede - Zondagavond nog werd tussen CD&V en Open VLD een bestuursakkoord beklonken waardoor de uittredende meerderheid met 14 zetels de coalitie verder kan zetten.

Voorkeurstemmen
N-VA was al aan het feest toen de eerste resultaten binnen liepen. ‘Dit resultaat hadden we nooit verwacht,’ glunderde lijsttrekker Kim Van Cauteren. ‘We hadden wel een hoop op een goede uitslag, maar dit overtreft alle verwachtingen.' (foto 2)’ Toen alle stemmen geteld waren, werd alvast in de richting van CD&V gelonkt. ‘Neen, we hebben nog geen telefoon teruggekregen,’ klonk het rond 22 uur. Bij CD&V wisten ze zich met 8 zetels de overwinnaars van de verkiezingen. Wie de coalitiepartner zou worden, daarover klonken verschillende echo’s. Enerzijds vond men een coalitie met Open VLD, dat terug viel naar 6 zetels, een te krappe meerderheid hebben. Anderzijds werd er geaarzeld om met een onervaren N-VA scheep te gaan. Een partijbestuurder achtte het zelfs wenselijk om SP.A erbij te betrekken.
 

Winnaars in oppositie
Uiteindelijk was het akkoord tussen de uittredende meerderheid nog vóór middernacht beklonken. Lijsttrekker van CD&V Roland Uyttendaele wordt de nieuwe burgemeester. Met zijn 2.151 voorkeurstemmen mag hij zich dan ook de persoonlijke overwinnaar van de verkiezingen noemen.
Met Annelies De Meersman krijgt Open VLD het OCMW voorzitterschap.
Uiteraard ontgoocheling bij de N-VA dat met 7 zetels buitenspel werd gezet. ‘Maar we zullen harde oppositie voeren,’ aldus een strijdvaardige Kim Van Cauteren.
Andere geslagene waren Groen en Vlaams Belang die elk één zetel veroverden. ‘We hadden op twee gehoopt,’ aldus Jurgen Van Hauwermeiren van het Belang. Het is duidelijk dat onze kiezers ook voor N-VA hebben gestemd.’ Ook Jo Maebe van Groen was verrast door het povere resultaat van zijn partij. ‘We hebben zes jaar goed gewerkt en hadden een goeie ploeg. Waarom we zo weinig scoren, daar heb ik ook niet meteen een verklaring voor.’ Ook de SP.A valt van drie naar twee zetels.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio