Milieuraad en Milieudienst organiseren 3de zwerfvuilactie

Vrijwilligers verzamelen één ton afval langs 25 km wandelpaden

Verenigingen halen zwerfvuil op Foto: Hugo Van Cauter

Lede - Bijtende kou, een portie sneeuw en gure oostenwind waren zaterdag de gezellen voor de veertig vrijwilligers die de oproep voor de gemeentelijke actie ‘In de vuilbak’ hadden beantwoord.

Om 13 uur hadden Milieuraad en Milieudienst verzamelen geblazen aan Huize Moens voor een tocht langsheen de gemeentelijke wandelpaden : Ronkenburgpad, Molenpad, Tussenbeekpad en Dokter Moenspad.

In totaal trotseerden zo’n 40 vrijwilligers, waaronder 10 kinderen, van verschillende verenigingen de bijtende kou om voorzien van hesjes, handschoenen, grijpers en witte vuilniszakken andermans rommel op te halen. Onder hen De Gemzen, Jeugd Rode Kruis, Natuurpunt, Ampersant, Amici Cantores en ACW. Schepen van Milieu Geertrui Van de Velde en gemeenteraadsvoorzitter Erik Van Dormael staken eveneens de handen uit de mouwen, samen met milieuambtenaar Hugo Van Cauter.
 

Eén ton zwerfvuil
In groepjes van vier tot zes, werden ze met een ‘shuttle’ naar hun respectieve startplaatsen gebracht en aan het eindpunt opnieuw afgehaald. Ook een aantal centrumlussen werden van zwerfvuil gezuiverd. Twee werknemers van de technische dienst togen rond 15uur op pad om de gevulde zakken in te zamelen. De buit? ‘’Vijftig zakken van elk 25 kg, dus mag je rekenen op één ton zwerfvuil,’ zegt Hugo Van Cauter. ‘Triest inderdaad , dat er langs de wandelpaden zoveel zwerfvuil ligt. Vooral blikjes, maar ook hele vuilzakken.’ Ook schepen Van de Velde was onder de indruk.
 

Sensibiliseren
‘Inderdaad doet het mij pijn wanneer ik al dat zwerfvuil zie,’ concludeerde ze. ‘Maar wanneer je de vuiligheid uit een beek kan scheppen en het water weer een beetje properder is, doet dit toch deugd.’ Of we iets leren van deze actie? ‘Zo’n jaarlijkse actie van de gemeente is wat ze is en ook de scholen doen flink hun best. We willen hiermee voornamelijk sensibiliseren en een signaal geven. We hebben nu ook de bordjes ‘sluikstorten is strafbaar’. Overigens : wie zwerfvuil achterlaat riskeert een GAS boete van 75 euro.
Na afloop was een hartverwarmende kom soep, geschonken door het gemeentebestuur, meer dan welkom. Hartverwarmend volgens de deelnemers was evenzeer de steun van buurtbewoners onderweg.
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio